Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Fudbal

“Zviždač” potvrdio za FBI: Namjestili smo Mundijale 1998. i 2010.!

04/06/2015

Amerikanac Charles Chuck Blazer, visoki dužnosnik Fife i generalni sekretar federacije CONCACAF, jedan je od onih koji je pokrenuo cijeli niz skandala koji u posljednje vrijeme potresaju Fifu.

On je od 2011. godine pod kontrolom FBI-ja, a zbog toga što je bio duboko umiješan u korupciju, pristao je biti “zviždač” te do kraja raskrinkati korupciju u Fifi.

Iz njegova transkripta iz 2013. godine, a koji su sada objavljeni u medijima, otkrivene su neke šokantne činjenice te barem donekle daju naslutiti koliko je nepravilnosti bilo u glavnoj nogometnoj organizaciji.

“Dogovorio sam s ostalim članovima IO-a primanje mita u zamjenu za dodjelu domaćinstva SP-a 1998. Francuskoj. Primali smo mito i u zamjenu za dodjeljivanje televizijskih i drugih prava za Gold kupove od 1996. do 2003. te za dodjelu domaćinstva SP-a 2010. Južnoafričkoj Republici”, piše Blazer.

[pull_quote_left]Ovo će baciti novu sjenu na rad Fife i njezina predsjednika Seppa Blattera koji je u petak na Kongresu dobio i peti mandat, ali je već nekoliko dana kasnije podnio ostavku i ustvrdio da Fifa mora u reorganizaciju[/pull_quote_left]

Istovremeno se oglasio i Jack Warner, bivši potpredsjednik Fife, koji je otkrio još neke detalje.

Više ne želim čuvati tajne koje bi mogle uništiti moju državu. Imam dokumente koji će povezati Fifu i Seppa Blattera s namještanjem izbora 2010. godine na Trinidadu i Tobagu. Spreman sam sve to i dokazati, rekao je Warner koji je isto bio upleten u korupcijske afere, a protiv koga je spremna optužnica u SAD-u.

– Blatter zna zašto je pao, a to jako dobro znam i ja. Doći će trenutak kad će sve izaći na vidjelo, zaključio je Warner uz dodatak da nakon posljednjih događanja strahuje za svoj život.

Ovo će baciti novu sjenu na rad Fife i njezina predsjednika Seppa Blattera koji je u petak na Kongresu dobio i peti mandat, ali je već nekoliko dana kasnije podnio ostavku i ustvrdio da Fifa mora u reorganizaciju.

– Temeljito sam razmislio o svome predsjedavanju i posljednjih 40 godina života. Volim nogomet i Fifu više nego bilo što drugo i želim učiniti ono što je najbolje za našu organizaciju. Uvjeren sam da je ovo najbolja opcija, rekao je Blatter.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.