Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hronologija: Avionske nesreće sportskih timova datiraju još od 1949.

united nesreca

Tragični padovi aviona koji prevoze sportske timove datiraju još od 1949. i pada aviona koji je prevozio fudbalere Torina koji su se vraćali s gostovanja u Lisabonu kod Benfice.

Avion je dospio u oluju, udario u brdo Superga kod Torina i srušio se. Poginuo je 31 putnik od čega 18 fudbalera.

Godinu kasnije u nesreći je stradao kompletan hokejaški tim Moskve. Ekipa je trebalo odigrati utakmicu u Čeljabinsku, ali je avion zbog lošeg vremena preusmeren na aerodrom u Jekatarinburgu. Ni tamo nije bilo uslova za prizemljenje, pa je uslijed mećave avion dugo kružio oko aerodroma. Četiri puta je pokušao sletjeti, ali bez uspjeha.

funerali_grande_torino

Saharana igrača Torina

Kada je pokušao i peti put da se prizemlji, avion je udario o zemlju i eksplodirao. Svih 19 igrača i članova posade izgubilo je živote.

Najpoznatija sportska nesreća je ona iz februara 1958. u kojoj su stradali fudbaleri Manchester Uniteda koji su se vraćali s gostovanja u Beogradu. Nakon dva neuspjela pokušaja polijetanja na aerodromu u Minhenu, odlučeno je da se let za Mančester pomjeri za sutrašnji dan.

united avion

Avion koji je prevozio nogometaše Uniteda

Međutim, nakon manje od sat donesena je odluka da avion ipak poleti. Treći pokušaj nažalost bio je koban, a avion je udario u kuću koja se nalazila u blizini piste. Poginula su 23 od 44 putnika.

Tužna sudbina zadesila je i američku klizačku reprezentaciju u Briselu 15. februara 1961. Kompletna selekcija SAD-a s 25 članova koja je putovala na Svjetsko prvestvo u Pragu poginula je, a ukupno je stradalo 73 putnika.

Najviše poginulih u avionskoj nesreći imao je ragbijaški klub Univerziteta. Daglasov DC-9-31 odnio je u smrt 75 ljudi, u novembru 1970.

uruguayan-rugby-team

Preživjeli igrači Univerzitate pored olupine aviona

Dvije godine kasnije u Andima između Čilea i Argentine stradalo je 45 putnika, među kojima su većina bili članovi urugvajskog ragbi tima. 17 putnika iz Fudbalskog kluba Pakhtakora iz Taškenta stradalo je u avionskoj nesreći 1979. u Rusiji.

Surinamski Kolorful 11, tim sastavljena od igrača koji su profesionalno igrali fudbal u Holandiji, izgubio je 15 članova kada se DC-8-62 srušio pri slijetanju na aerodrom Paramaribo-Zanderaj u junu 1989. Fudbalska reprezentacija Zambije stradala je u Gabonu 27. aprila 1993. Svi koji su se nalazili u avionu su poginuli.

nesreca avion

Olupina aviona u kojem su bili hokejaši Lokomotiva

Prije pet godina Hokejaški klub Lokomotiva iz Jaroslavlja u trenutku je ostao bez kompletnog prvog tima. Poginulo je 37 članova u padu putničkog aviona Jak-42 koji se zapalio odmah po polijetanju i pao dva kilometra od aerodroma Tunošna.