James podržao Kaepernickov bojkot himne, ali neće učiniti isto

Seahawks Rams Football

NBA zvijezda LeBron James izjavio je da podržava igrača američkog fudbala Colina Kaepernicka, koji zbog protesta protiv rasizma i diskriminacije u Sjedinjenim Američkim Državama odbija stajati tokom intoniranja nacionalne himne.

Tokom sedmične klupske konferencije za novinare, James je komentirao probleme policijskog nasilja nad crncima u Americi i kazao da podržava protest Kopernicka, ali da on neće na takav način izražavati svoje nezadovoljstvo.

“Nisam političar, ali živim ovdje, imam djecu i zabrinut sam na koji način će odrastati u zajednici. Zabrinut sam jer se čini da se ništa ne radi o tome što nevini ljudi gube živote na ulicama”, kazao je James, koji je prošle godine Cleveland Cavaliersima donio prvu titulu šampiona u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, a ranije je i sa Miami Heatsima osvojio dva šampionska prstena.

Kazao je da svako ima pravo na miran način izražavati svoja uvjerenja i stavove i da je to slučaj i sa Kaepernickom.

“Međutim, ja ću i dalje stojati tokom intoniranja himne jer vjerujem da je to ispravno, ali to ne znači da se ne slažem sa Kaepernickom i da ne poštujem njegovu ideju”, kazao je James.

Kaepernicka pred svaki ligaški meč svog NFL tima San Francisco 49ersa klekne na koljena tokom intoniranja američke himne. Najavio je da će nastaviti bojkotovi intoniranje himne i podizanja zastave pred ligaške meče sve dok ne budu poduzeti konkretni koraci u sprečavanja policijskog nasilja nad crncima u SAD-u. Prošle sedmice je kazao da zbog toga prima i prijetnje smrću, ali da će ustrajati u svom načinu iskazivanja nezadovoljstva zbog situacije u zemlji.