Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Musa će uskoro igrati u seniorima, ali stepenice ne valja preskakati”

dzanan-musa-cedevita-privjuv

Sportski direktor KK Cedevita Matej Mamić zadovoljan je uspjehom bh. košarkaške reprezentacije, naročito igrom igrača Cedevite Džanana Muse koji je protiv domaćina Litve ostvario 33 koša, 8 skokova i 7 asistencija. Mamić je najavio kako Musa za tri dana kreće u pripreme sa seniorima, ali kako ne treba “preskakati stepenice”, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

“Sigurno da mi je drago da je Džanan s reprezentacijom BiH postao prvak Europe. Momci su to svojim igrama zaslužili i jednostavno je prirodno bilo da on postane MVP, jer on je bio daleko najbolji na cijelom turniru, uz ostale momke, i predvodio reprezentaciju BiH na putu ka zlatu”, izjavio je Mamić.

Mamić je najavio kako se Džanan Musa već za tri dana pridružuje seniorskom timu s kojim kreće na pripreme.

“Oduševio me njegov karakter, jer kada sam ga pitao treba li mu odmor, rekao je ‘ma ne, ja sam odmoran i bez problema dolazim na pripreme’. Vidite da se radi o posebnom momku, momku koji je košarkaški talentiran, ali i koji živi košarku koja mu je, uz školu, sve u životu”, kazao je Mamić.

Što se tiče budućnosti Muse u KK Cedeviti, Mamić je poručio kako on nikada neće biti zakinut jer je takvog igrača nemoguće zakinuti.

cedevita

“On uvijek probija granice i on će dogodine biti s još nekim našim ‘klincima’ u Zaboku gdje će se razvijati u hrvatskoj A1 ligi. On također igra za juniore i mislim da je to sada idealan program za njega. Individualno će raditi sve s nama, tako da nema nikakvih problema. Vjerujem da će vrlo brzo biti u seniorskoj ekipi, ali o tom potom, ne valja preskakati stepenice. Sad je euforija oko njega, jer je način na koji je odigrao cijeli turnir u Litvi, pa i Olimpijske igre, gdje je sudjelovala bh. reprezentacija, fascinantan, ali uvijek treba trezveno razmišljati”, poručio je Mamić.

Musu će postaviti na mjesto na kojem može najviše napredovati, imati pravu minutažu i gdje može doći do punog izražaja.

Mamić je kazao kako na Musi kao igraču treba još raditi, fizički ga podići na još veći nivo. Kroz sva testiranja koja je prošao unutar kluba, trenerska ekipa je uvidjela gdje još ima prostora za njegov napredak.

“Ne bi ga valjalo staviti tamo gdje ne bi dobio pravu priliku, a Džananov karakter ne podnosi da nije među boljima”, rekao je Mamić.

KK Cedevita je napravila suradnju s KK Zabok za kojega će, uz Musu, igrati još 3-4 njihova igrača.

Musa kao stranac s košarkaškim bh. državljanstvom, a bez hrvatskog, po pravilima hrvatske košarke ne može igrati A2 ligu kao ostali, domaći hrvatski juniori.