Ostali sportovi

Bokser u problemima

Adnan Ćatić već četiri noći u zatvoru, sumnja se na težu utaju poreza

09/04/2019

Ćatić je uhapšen u petak, prema navodima policije u Kelnu. Nalog za hapšenje izdao je Ured državnog tužioca u Kelnu, Odjel za privredni kriminal

Adnan Ćatić, bivši profesionalni svjetski prvak u boksu, nalazi se u pritvoru nakon što je, pod optužbama za utaju poreza, uhapšen prije nekoliko dana u Kelnu. Nakon četiri dana provedena iza rešetaka, još nije izvjesno kada bi mogao izaći iz zatvora.

Njemački list “Express” javlja da su dokazi za poreznu utaju protiv Ćatića veoma ozbiljni. Portparol tužilaštva u Kelnu Renke Hogendorn (Hoogendoorn) kazao je da Ćatićev advokat uopće nije podnio zahtjev za pregovore o njegovom puštanju iz zatvora uz kauciju niti je ikakav zahtjev takve vrste predat sudu.

“Express” dalje obrazlaže da agencije za provođenje zakona nemaju praksu da zadržavaju osumnjičenog za utaju poreza toliko dugo u pritvoru, osim ako se ne radi o ozbiljnom slučaju.

Naime, kako njemački list piše, firma u vlasništvu Adnana Ćatića “Sturm Box Promotion GMBH” je u julu 2010. godine zaključila ugovor s marketinškom agencijom “UFA Sports” i njemačkim kanalom Sat 1, prema kojem je trebao zaraditi između 1,8 i dva miliona eura po meču.

Ubrzo nakon toga, Ćatić je pozitivno testiran na doping.

Ahmet Oner, Ćatićev menadžer, navodno je bio uključen u ovaj biznis. Oner je govorio da su isposlovali 20 miliona eura, a “Express” piše da su godišnje prijavljivali znatno niže iznose poreza.

Podsjećamo, Ćatić je uhapšen u petak, prema navodima policije u Kelnu. Nalog za hapšenje izdao je Ured državnog tužioca u Kelnu, Odjel za privredni kriminal.

Prema izvještaju “Bild am Sonntaga”, hapšenje se desilo tokom Ćatićeve posjete Sajmu fitnesa “Fibo”, a uoči gala priredbe u Minhenu povodom 70. rođendana njemačke bokserske federacije BDB, gdje je bivši svjetski prvak trebao biti jedan od istaknutih gostiju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.