Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za antidoping kontrolu BiH pozvana u članstvo iNADO-a

Avdagic de Pencier Matic

Izvršni direktor Instituta nacionalnih antidoping organizacija (iNADO) Joseph de Pencier boravio je u službenoj posjeti Agenciji za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te agencije.

Tokom posjete su razmijenjena iskustva i predstavnici Agencije upoznati o mogućnostima koje iNADO pruža za usavršavanje i poboljšavanje antidoping programa Bosne i Hercegovine. Upućen je zvanični poziv da se Agencija za antidoping kontrolu pridruži ovoj organizaciji.

Agencija za antidoping kontrolu je razvila efikasan sistem edukacija koji, po statistici Vijeća Evrope, svrstava Bosnu i Hercegovinu među zemlje s najvećim brojem sportista edukovanih o opasnostima dopinga, čime je privukla interes iNADO-a koji ovaj model edukacija želi primijenili u edukacijskim programima svojih članica.

iNADO čini 57 organizacija za borbu protiv dopinga iz svih krajeva svijeta i njegova misija je prikupljanje i dijeljenje najboljih praksi u borbi protiv dopinga među ovim organizacijama.

Prema statistici Svjetske antidoping agencije (WADA), njene članice obavljaju čak 55 posto svih doping kontrola širom svijeta.

Poziv za pridruživanje iNADO-u je veliko priznanje Agenciji za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine za predan i kvalitetan rad u borbi protiv dopinga, a ulaskom u ovu organizaciju otvara se mogućnost dodatnog poboljšanja kroz razmjenu iskustava s drugim antidoping organizacijama, od čega će najveću korist imati bosanskohercegovački sport, saopćeno je.