Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agresivna odbrana daleko od koša ključ za trijumf protiv Finske

kosarkaska repka bih

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će protiv Finske u Montpellieru igrati najvažniju utakmicu grupne faze Evropskog prvenstva.

Najbolji košarkaši BiH pobjedom protiv Izraela vratili su se u borbu za plasman u drugu fazu takmičenja, a eventualnom pobjedom protiv Finaca došli bi na korak do ispunjenja tog cilja.

tolj v

Tolj

Bivši košarkaš sarajevskog Željezničara i Bosne Vječislav Tolj vjeruje da će izabranici selektora Duška Ivanovića znati odgovoriti na izazove koje donosi meč protiv Finaca.

– Finska je neugodan protivnik najopasniji s vanjskih pozicija, posebno s linije za tri poena. U tom meču ne smijemo srljati ako ne želimo da nam se ponovi utakmica otprije četiri godine. Vjerujem da je Ivanović svjestan toga i da će ekipu pripremiti na najbolji mogući način – izjavio je Feni Tolj.

Tolj vjeruje da je pristup igri, motivacija i agresivna odbrana daleko od koša ključ pobjede protiv skandinavske selekcije, koju će s tribina u francuskom Montpellieru bodriti nekoliko hiljada navijača.

– Naši bekovi će morati igrati agresivnu odbranu daleko od koša, a u napadu trebamo iskoristiti visinsku prednost, odnosno centarsku liniju Stipanović – Kikanović koja bi mogla donijeti prevagu u ovoj utakmici – zaključio je Tolj.

Nakon tri odigrana kola Finska i BiH su na omjeru od pobjede i dva poraza, ali Finci imaju nešto bolju koš-razliku. Pobjednik u današnjem meča najvjerovatnije će se plasirati u drugu fazu takmičenja, dok će poraženi tim vjerovatno ispasti zajedno sa zadnjeplasiranom selekcijom Rusije.

Utakmica između Finske i BiH počinje u 15 sati.