Ahmed Vila: Ulazak u UFC predstavlja ostvarenje mojih snova

Ahmed Vila

Mladi bosanskohercegovački MMA borac Ahmed Vila (19) je na FFC 23, održanom 19. marta u Beču, ostvario ogroman uspjeh osvojivši titulu prvaka FFC-a u kategoriji do 70 kg, čime je postao najmlađi prvak u istoriji ove organizacije, kao i jedini Sarajlija koji je osvojio ovu titulu.

Ovaj talentovani borac član je Akademije borilačkih vještina “Pretorian” Sarajevo, a prije nešto više od dva mjeseca postao je i član poznatog “Allstars” Training Center koji se nalazi u Štokholmu.

Iako otvoren 2012., već godinu kasnije “Allstars” Training Center proglašen je za trening centar godine, a ovu nagradu dodijelio im je MMA Viking’s 2013 – Nordic MMA Awards.

Dovoljno je samo spomenuti UFC imena kao što su Alexander “The Mauler” Gustafsson, Reza Madadi ili Ilir “The Sledgehammer” Latifi, pa da bude očito o kakvom se nivou treninga radi u ovom švedskom kampu.

Vila je postao član “Allstarsa” mjesec dana prije borbe za titulu FFC prvaka, kada je dobio ponudu da u Švedskoj trenira s nekim od najboljih boraca u Evropi, što je on, naravno, prihvatio.

– Treninzi u “Allstarsu” su mi pokazali da se mogu nositi sa svakim kada to odlučim. Jako je bitno da psihički budem stabilan, što sam u borbi sa Halmijem i bio – pojašnjava mladi MMA borac, koji u svojoj karijeri ima pet pobjeda i niti jedan poraz.

Komentirajući meč u Beču, gdje mu je u borbi za titulu protivnik bio 11 godina stariji Mađar Viktor Halmi koji iza sebe ima 25 mečeva, Vila je ispričao u razgovoru za Fenu da se, zapravo, spremao za drugi meč koji je trebao biti održan u Linzu protiv, kako je rekao, jednako dobrog protivnika.

– Međutim, moj menadžer je dobio poziv od FFC-ovog matchmakera i pitao me da li želim da se borim za pojas. Razmišljao sam nekoliko minuta i pristao na ovu borbu samo dva dana prije njenog održavanja – pojašnjava.

Kaže da je, iako se nije tako činilo u borbi, ipak imao tremu, jer je znao da taj meč neće biti lagan.

– Ali, također sam znao da neću odustati šta god da se desi. Zadnjih 10 minuta prije meča trema je prošla i ušao sam hladan u borbu – prisjeća se i dodaje da mu je najviše snage dala podrška djevojke, porodice i prijatelja te da je znao da zbog njih mora pobijediti.

Trener ga je, kaže, savjetovao da se ne boji ma kako da se borba završi, i da ostane aktivan iz svih pozicija – što je Vila i učinio, trudeći se da u svakom trenutku predstavlja opasnost po svog protivnika.

Ovaj talentovani mladić počeo je trenirati MMA u sarajevskom “Pretorianu” prije sedam godina, a prvi trener mu je bio Edin Zrno od kojeg je, kako je istakao, mnogo naučio.

– Moj glavni i prvi trener Zrno pokazao mi je put kojim treba da idem, a ja lagano koračam tim putem – naglasio je i dodao da je kao dijete bio željan dokazivanja te da je, kada je prvi ušao u dvoranu, znao da će se jednoga dana boriti i ostvarivati velike rezultate.

Na pitanje koji su to MMA borci koje naročito cijeni, odgovorio je da najviše poštuje Nicka i Natea Diaza te Juniora Dos Santosa, a da je jedan od razloga zbog kojih se počeo baviti ovim sportom svakako bio Mirko Filipović.

Za planove u skorijoj budućnosti kaže da bi narednu borbu želio odraditi u kategoriji do 66 kg, što je njegova prirodna težinska kategorija, gdje će, kako je rekao, moći iskoristiti svoj puni potencijal.

U svakom slučaju, Vila planira nastaviti trenirati i napredovati te češće odlaziti u “Allstars” centar u Švedskoj, jer smatra da će tim treninzima svaki segment svoje borbe moći podići na viši nivo, dok ostvarenje njegovih snova predstavlja ulazak u UFC.

– Nadam se da ću taj san i ostvariti. Naravno, kao što svaki put kažem, svjestan sam koliko još trebam raditi na svim segmentima borbe da bih mogao razmišljati o ovoj najvećoj organizaciji – pojašnjava.

Iz “Allstars” Training Center za mladog bh. MMA borca imaju samo riječi hvale.

– Ahmed je jako dobar momak i vrlo brzo se sprijateljio sa ostalim borcima iz našeg centra. Čvrst je borac i ne plaši se ničega. Njegova borba u parteru je jako dobra, a sa svakim narednim mečom postaće još opasniji za svoje protivnike, jer će vremenom dodati više oružja u svoj arsenal – mišljenja je menadžer i jedan od vlasnika švedskog centra Majdi Shammas.

Vila je, kaže, iako veoma mlad, već pobijedio “opasnog” protivnika, tako da će “daleko dogurati”.

– Sve dok bude slušao trenere i ljude oko sebe, samo nebo će biti njegova granica. Vjerujemo u Ahmeda, i kao osobu, i kao talentovanog borca – zaključuje švedski menadžer.