Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedini član plivačkog kluba iz Zenice na treninge putuje u Sarajevo

amar_boric

Amar Borić jedini je član Plivačkog kluba „Željezara Zenica“ nakon što je u februaru 2016. zatvoren jedini bazen zatvorenog tipa u Zenici, a koji se nalazi u vlasništvu zeničke „Željezare“ čija imovina je pod hipotekom, piše Anadolu Agency (AA).

Borić je član ovog kolektiva od 2004. godine i trinaest godina predstavlja, ne samo ovaj zenički sportski kolektiv nego i grad i kanton. Danas je jedini član kluba, koji je prije nekoliko godina brojao 120 plivača.

„Jedini sam ja u klubu ostao. Dok se bazen nije zatvorio, ovdje je bilo 30 plivača, što iz obuke neplivača, što iz takmičarskog pogona. Ako se vratimo samo šest godina unazad, imali smo 120 takmičara, a klub je vrijedio za jedan od najtrofejnijih klubova u Bosni i Hercegovini“, rekao je Borić.

Kao član zeničkog kluba postigao je veliki broj rezultata vrijednih pomena. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) izdvojio je samo one najvažnije.

„Kao član kluba postigao sam dosta rezultata vrijednih pomena, a među njima su državni rekordi na 50 metara leđno, titula državnog prvaka u raznim kategorijama, od mlađih kadeta do juniora, što sam sada, često u disciplinama 50, 100 i 200 metara leđno“, kazao je Borić.

Bazen koji je u vlasništvu zeničke „Željezare“ zatvoren je u februaru 2016. godine.

„Nismo to očekivali, iako su kružile priče, mi nismo vjerovali. Unazad 20 godina, od 1997. godine, niko nije očekivao da neko može staviti čep na ovo i da se ovo zatvori. A, 30. januara prijatelj i ja smo postavili ove tri staze koje vidite i imali dogovoren trening sljedeće jutro sa trenerom. No, kada smo došli, vrata bazena su bila zatvorena“, rekao je Borić.

U oktobru 2016. godine donesena je odluka da se bazen otvori, ali ona nije ispoštovana, objasnio je Borić. Dodao je da resorno ministarstvo nije ispoštovalo tu odluku, jer je Grad Zenica odlučio dati pola iznosa u visini od 45.000 KM, ali da Zeničko-dobojski kanton nije potpisao istu odluku da uplati još 45.000 KM, koliko je bilo potrebno.

„Možda korekcijom protokola se nešto izmijeni, da grad pomogne i uzme sve na sebe ili da podignemo svijest političkim zvaničnicima, jer ovaj bazen ne predstavlja samo plivanje i sport, a ovo što je urađeno ovdje u proteklih godinu i tri mjeseca je moralni čin“, kazao je Borić.

Da bi nastavio treninge, morao je obezbijediti i finansijska sredstva za putovanje u Sarajevo. Tokom ljeta trenirao je na otvorenom bazenu u Zenici, ali je u ostatku godine, ipak, morao da se vrati u Sarajevo.

„Kada se bazen zatvorio, prvu sedmicu sam bio sav ‘poremećen’, a nakon toga sam napravio neku soluciju da odlazim u Sarajevo da treniram. Tražio sam način da pokrijem troškove, a kako su rezultati dolazili, dobijao sam i finansijsku podršku i to se nastavilo do juna ili jula, kada sam na otvorenom bazenu u Crkvicama dobio dvije staze da treniram ujutro i navečer“, kazao je Borić.

Oko dva mjeseca je trenirao u Zenici, ali zbog hladnog vremena više nije morao trenirati na otvorenom bazenu te se vratio treninzima u Sarajevu. Svaki drugi dan odlazi u Sarajevo da bi trenirao. Kaže kako je tokom prošle godine prešao blizu 25.000 kilometara kako bi isplivao nekih 1.200. Ipak, nada se da će se stanje popraviti u narednih nekoliko sedmica.

Amar je objasnio kako se čitav bazen može očistiti za jedan dan, te da bi za punjenje i grijanje vode trebalo još nekih 10 dana, što bi značilo ponovno otvaranje bazena, ne samo za članove ovog plivačkog kluba nego i za građane Zenice, ali samo u slučaju da se obezbijedi dovoljno sredstava.