Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Ambasador Japana otvorio 19. judo turnir “BiH and Nippon“ (FOTO)

judo (6)

Judo na japanskom znači “nježan način”, “nježan pristup”. Vjerujemo da sport ima snagu i mogućnosti da zbliži ljude i promoviše međusobno razumijevanje, rekao ambasador Sakamoto

Devetnaesti po redu Međunarodni judo turnir “BiH and Nippon“ počeo je danas u sportskoj dvorani hotela Hills na Ilidži. Turnir tradicionalno organizuju Judo saveza Federacije BiH i Judo klub Bosna u saradnji s Ambasadom Japana u BiH. Hideyuki Sakamoto, ambasador Japana u BiH svečano je otvorio ovogodišnje izdanje turnira, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Predstavlja mi veliku čast i zadovoljstvo učestvovati u 19. judo turniru ‘BiH and Nippon’. Volio bih se iskreno zahvaliti svim prisutnim sportistima, judokama, koji će se takmičiti na današnjem turniru“, kazao je ambasador zemlje koja će biti domaćin narednih Ljetnih olimpijskih igara.

Judo je u porodicu olimpijskih sportova ušao upravo na Olimpijskim igrama održanim u Tokiju prije 55 godina.

“Judo je postao olimpijski sport 1964. godine, na Ljetnim igrama u Tokiju. Danas je popularan sport u svijetu te se broj evropskih judoka povećava. Judo na japanskom znači ‘nježan način’, ‘nježan pristup’. Vjerujemo da sport ima snagu i mogućnosti da zbliži ljude i promoviše međusobno razumijevanje. Ovim putem bih da zaželim najveći uspjeh bh. sportistima, kojima je dat ovaj zadatak zbližavanja ljudi u ovoj zemlji kroz prijateljsko takmičenje, sport i dijalog“, dodao je ambasador Sakamoto te turnir svečano proglasio otvorenim.

Na ovogodišnjem turniru učestvuje preko 600 takmičara i takmičarki iz cijele BiH, ali i iz regiona, a nastupit će judoke iz čak 69 klubova u uzrasnim kategorijama od šest do 18 godina.