Ostali sportovi

Amel Tuka i Larisa Cerić sportisti godine u izboru Sportskog saveza BiH

26/01/2016

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić proglašeni su najboljim sportistima 2015. godine na 71. izboru najboljih sportista i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine u organizaciji Sportskog saveza BiH.

Tuka, koji je uspješnu godinu zaokružio bronzanom medaljom na svjetskom prvenstvu u Pekingu, prvi put je proglašen najboljim sportistom u muškoj konkurenciji, nakon što je ulazio u konkurenciju pet najboljih u 2013., te u konkurenciju najboljih pet sportista 2014. godine.

Cerić je proglašena najboljom sportistkinjom nakon što je u 2015. godini nizala uspjehe koji su zaključeni srebrnom medaljom na klupskom prvenstvu Evrope. Trofejna džudistkinja prethodno je bila najbolja sportistkinja BiH 2009., 2010., 2012., 2013. i 2014. godine.

U konkurenciji paraolimpijskih sportova, najboljim sportistom u prošloj godini proglašen je odbojkaš Adnan Manko, višestuki paraolimpijski, evropski i svjetski prvak s reprezentcijom BiH, koja je u oktobru 2015. godine deveti put osvojila titulu prvaka Evrope, a večeras je proglašena najboljom paraolimpijskom ekipom.

Mladi bh. košarkaš Džanan Musa, član Euroligaša Cedevite i kadetske selekcije BiH koja je osvojila zlatne medalje na evropskom U-16 prvenstvu i olimpijadi mladih u Gruziji, proglašen je naboljim juniorom, selektor te reprezentacije Josip Pandža izabran je za najboljeg bh. trenera, dok je kadetska reprezentacija najbolji bh. kolektiv u prošloj godini.

U konkurenciji juniorki najbolja je džudistkinja Aleksandra Samardžić, osvajačica zlatne medalje s balkanskog prvenstva u Bugarskoj, bronzane s evropskog U-21 prvenstva u Austriji, te srebrene s evropskog U-23 prvenstva u Slovačkoj.

Najbolji klub u ženskoj konkurenciji je Stonoteniski klub ‘’Spin 2012’’ iz Sarajeva, osvajač prvenstva i Kupa BiH u sezoni 2014/15, dok je u muškoj konkurenciji najbolji Stonoteniski klub ‘’Mostar’’, osvajač prvenstva i Kupa BiH.

Golman nogometne reprezentacije BiH Asmir Begović dobio je nagradu za ambasadora bh. sporta, dok su nagradu ‘’Mirza Delibašić’’ primili džudista Mitar Mrdić i kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.

Selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović izabran je za nejboljeg trenera u paraolimpijskim sportovima, a najuspješniji klub u toj kategoriji je Sportsko društvo invalida ‘’SPID’’ iz Sarajeva, prvak BiH iz prošle sezone.

Nagrade za životno djelo uručene su Denijalu Piriću i Nuki Greboviću, a nagrada za ‘’Fair Play’’ pripala je nogometašu Željezničara Dženisu Beganoviću.

Priznanja su također dodijeljena u kategoriji sportskih nada, a uručena su i specijalna priznanja osvajačima medalja na specijalnoj olimpijadi održanoj u Los Angelesu prošle godine, te specijalna priznanja za doprinos u razvoju i unapređenju sporta u BiH i za ostvaren vrhunski rezultat u prošloj godini.

Sportski savez BiH i ove godine je dodijelio nagrade najuspješnijim sportistima studentima, učesnicima takmičenja koja su organizirale Evropska i Svjetska univerzitatska asocijacija.

Najuspješniji student sportista je Armin Gredić, osvajač zlatne medalje na evropskom univerzitetskom prvenstvu u taekwondou održanom u Opatiji, dok je najbolja studentica sportistkinja Amina Adilović, osvajačica zlatne i bronzane medalje na evropskom univerzitetskom prvenstvu u karateu, održanom na Žabljaku.

Najuspješnija studentska ekipa je ženska univerzitetska karate reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Svečanost je održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.