Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

doček u kaknju

Amel Tuka nije zaboravio one koji su mu pomogli na početku karijere

tuka – matilda

Slika sa današnjeg dočeka u Kaknju najbolje pokazuje da Amel nije zaboravio ljude koji su mu pomogli u njegovim počecima

Više stotina građana Kaknja okupilo se na platou ispred zgrade Općine Kakanj gdje je organizovan svečani doček za najboljeg bh. atletičara Amela Tuku, koji je na Svjetskom prvenstvu u atletici održanom u Dohi osvojio srebrenu medalju u trci na 800 metara.

Na svečani doček u rodni Kakanj Tuka je stigao nakon Sarajeva.

“Od srca vam se zahvaljujem, svakome od vas, od najmlađih do najstarijih, svi ste u mom srcu i iskreno vas volim. Sve što sam radio radio sam za vas, za moj narod, jer vas iskreno volim. Mnogi od vas znaju da sam odrastao ovdje, moj babo Senad je zaradio penziju na separaciji. Ovdje sam završio srednju školu, poslije me život odveo na drugu stranu, ali Kakanj je nešto što ne mogu zaboraviti. To se zna i zna se da je Kakanj grad dobrih ljudi, drago mi je da sam vaš, slobodno me možete zvati svojim”, rekao je Tuka.

Na dočeku su se okupili Amelovi prijatelji, drugovi iz školskih klupa, poznanici, rodbina, članovi kakanjskih sportskih klubova…

Skupu je prisustvovala i profesorica tjelesnog odgoja Matilda Lapajne koje je u srednjoj školi prepoznala Amelov talenat za atletiku.

Profesorica se prije nekoliko dana prisjetila Amelovih početaka.

“Znala sam da ima sve predispozicije vrhunskog atletičara. Figura, dužina potkoljenica i natkoljenica, te ono najvažnije – nevjerovatan sportski duh – obećavali su uspjeh još u školskim danima. S njim sam u tim danima prošla sva školska takmičenja, opštinska, kantonalna… Radio je u neadekvatnoj opremi i uslovima i vidite gdje stigao. Ispočetka je trčao samo na 400 metara jer propozicije nisu dozvoljavale uporedo i na 800. Kada je završio srednju školu rekao je da ide u Zenicu da studira mašinstvo, koje je i završio, a ja sam mu rekla da se obavezno uključi u rad s klubom u Zenici”, naglašava Matilda Lapajne.

Slika sa današnjeg dočeka u Kaknju najbolje pokazuje da Amel nije zaboravio ljude koji su mu pomogli u njegovim počecima.

Tuka u Kaknju: Drago mi je da sam vaš, pišemo zajedno historiju sporta