Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amel Tuka sportska ličnost BiH u izboru “Dnevnog avaza”

Amel Tuka u avazu Feb16 AK (17)

Atletičar Amel Tuka po prvi put ponio je lentu sportske ličnosti Bosne i Hercegovine. Tako je odlučio žiri sastavljen od 32 ugledne i priznate ličnosti iz bosanskohercegovačkog sporta, koji su rezimirali prethodnu godinu i u prvi plan stavili osvajača bronzane medalje s posljednjeg atletskog Svjetskog prvenstva iz Pekinga, saopćeno je iz “Dnevnog Avaza”.

Izjava glavnog i odgovornog urednika “Dnevnog avaza” Faruka Vele u povodu izbora sportske ličnosti BiH:

– Zaista nam je iznimna čast da je glasovima renomiranih sportskih autoriteta, a prema izboru “Dnevnog avaza” i lista “Sport”, za sportsku ličnost 2015. godine proglašen Amel Tuka, osvajač, uz ostalo, bronzane medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu. On je iza sebe ostavio 11 velikih rivala, sportskih ličnosti koje su, također, ostvarili iznimne rezultate u protekloj godini.

Svojom osobnošću, koja plijeni, pristupom sportskim izazovima, nevjerovatnom energijom i patriotizmom, Tuka je pokazao da je ne samo veliki sportista već i veliki čovjek. Njegovo će ime nesumnjivo ostati zlatnim slovima upisano u sportskoj historiji naše zemlje.

amel Tuka1

Posebno nam je čast da je “Dnevni avaz” i u avgustu prošle godine Amelu dodijelio Specijalno priznanje za prvu usvojenu medalju za BiH, kao što je nas u “Avazu” iznimno obradovala njegova ljudska podrška nakon nedavnog upada specijalaca u naš list.

U 2015. godini, Tuka je, osim bronze u Pekingu, osvojio i zlatnu medalju na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu (1:48,86) da bi potom na mitingu u Velenju postavio novi nacionalni rekord, pobijedivši rezultatom 1:44,19.

Tuka, koji je rođen 9. januara 1991. godine u Kaknju, atletikom se počeo baviti sasvim slučajno kada je 2008. godine, kao učenik trećeg razreda STŠ “Kemal Kapetanović” iz Kaknja, učestvovao na Malim olimpijskim igrama u Zenici i pobijedio u utrci na 400 metara.

Tuka je u izboru pobijedio ispred košarkaša Džanana Muse i boksera Damira Belje i odbojkaša Sabahudina Delalića, koji su podijelili treća mjesta.

Prema riječima Almira Sokolovića, urednika sportske redakcije “Dnevnog avaza” i Sinana Sinanovića, glavnog i odgovornog urednika “Sporta”, Tuki će priznanje biti uručeno naknadno, u prvom slobodnom terminu našeg najboljeg atletičara koji ove godine juriša na medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.