Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amel Tuka sutra završava najuspješniju sezonu u karijeri

amel-tuka111

Najbolji bosanskohercgovački atletičar Amel Tuka finalnim takmičenjem Dijamanstke lige sutra u Briselu završava najuspješniju sezonu u svojoj karijeri.

Dvadesetčetvorogodišnji Kakanjac, iako je nastupio na samo jednoj utrci Dijamaske lige, u Monacu na kojoj je u julu pobijedio s najboljim rezultatom sezone (1:42.51), teoretski još ima šanse za bude ukupni pobjednik najprestižnijeg atletskog takmičenja u disciplini na 800 m.

Pobjedom u Monacu Tuka je osvojio četiri boda i u ukupnom poretku na 800 m zauzima četvrto mjesto, iza vodećeg Nijela Amosa iz Bocvane sa 12 bodova. Drugopasirani Kenijac David Rudisha (6) i trećeplasirani Hassan Suoleiman iz Džibutija (5), neće nastupitu Briselu.

Ukoliko Tuka sutra pobijedi u Briselu, a Amos ne bude među prva tri, naš atletičar bi osvojio nova četiri boda, koja bi bila uduplana s obzirom na to da se radi o finalu.

U utrci na 800 m prijavljeno je 12 atletičara, a pored Amosa, Tuka će najveće konkurente imati u Poljaku Kszczotu, Etiopljaninu Amanu, Francuzu Bosseu i Marokancu Balhambelu.

Utrka na 800 m u Briselu je na programu u petak u 20.56 sati.