Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerika u žalosti: Otišlo najšarenije odijelo NBA lige

The 2016 ESPYS – Show

Legendarni Craig Sager, koji je izvještavao sa NBA terena i bio poznat po svojim šarenim odijelima i veselom karakteru, umro je u 66. godini od raka.

Dugogodišnji reporter Turner sportsa izgubio je bitku sa teškom bolešću, objavila je njegova medijska kuća.

“Craig Sager je više od tri decenije bio voljeni član porodice Turner i bio je prava inspiracija svima nama. Nikad više neće biti drugog Craiga Sagera. Njegov nevjerovatni talenat, neumorna radna etika i predanost zanatu su ga proveli kroz cijeli svijet”, rekao je predsjednik Turnera, Lenny Daniels u saopštenju.

Turner je odgovoran za sportske prenose na TNT-u, TBS-u i drugima. Sager je bio poznat po svojim šarenim odijelima, u kojima je više od 40 godina vodio intervjue pored terena. Njemu je 2014. dijagnostifikovana akutna mijelocitna leukemija, a u novembru ove godine je ponovo primljen u bolnicu.

Sve utakmice igrane u noći između četvrtka i petka počele su minutom šutnje zbog njegove smrti. Komesar NBA lige Adam Silver rekao je da duboko žali zbog Sagerove smrti.

“Cijela NBA porodica i ja smo duboko ožalošćeni odlaskom Craiga Sagera. On je bio vitalni dio NBA, isto kao igrači i treneri. Autentični original i esencijalni glas Turnerovog praćenja NBA lige tokom 26 godina. Craig je zabilježio neke od najupečatljivijih trenutaka u historiji lige i bio je sveprisutan sa svojim šljiskavim odijelima i podjednako šarenim karakterom”, naveo je Silver.

Sager je nakon dijagnoze propustio play-off 2014. i 2015, kao i dio regularne sezone 2014/15, ali i NCAA turnir 2015. Tokom play-offa 2014. intervjue pored terena vodio je njegov sin, Craig mlađi. Jedan od tih razgovora bio je sa trenerom San Antonija Greggom Popovichem, čiji su brojni razgovori sa Sagerom postali deo folklora NBA.

“Sjajno si uradio posao, ali bih više volio da tvoj tata stoji ovde. Craig, nedostaješ nam. Ti si važan dio svega ovoga već jako dugo i radiš odlično. Želimo da vratiš svoju zadnjicu na teren, a ja obećavam da ću biti dobar”, rekao je Popovich tada.

https://youtu.be/Z_xMvztr-Wo

Popovich prije današnje utakmice u Phoenixu nije odgovarao na pitanja novinara, već je govorio o Sageru ozbiljnim glasom.

“Kada je dan ovakav, košarka mora da shedne i misli na nekoga ko je bio vrlo jedinstven, vrlo poseban. Bez obzira da li ste zaista poznavali Craiga ili ne, morate da osjetite da je bio vrlo posebna osoba na mnogo različitih načina. Sada samo saosjećam sa njegovom porodicom”, rekao je Popovich.

Sagerova smrt izazvala je brojne reakcije iz svakog kraja NBA lige.

“On je bio prepoznatljiv dio NBA, isto koliko i bilo koji igrač ili trener. Liga neće biti ista bez njega”, sažeo je osjećanja mnogih Larry Bird.

Earvin “Magic” Johnson iznio je slične emocije: “NBA porodica izgubila je legendu, koji je promijenio način na koji novinari pored terena obavljaju posao. Počivaj u miru, Craig”.

Košarkaši nekih timova izašli su na zagrijavanje pred današnje utakmice noseći šarene majice u Sagerovu čast.