Plivanje

Amina Kajtaz postavila bh. rekord na 200 metara delfin

amina kajtaz

Kajtaz je do novog rekorda stigla na 47. međunarodnom plivačkom mitingu “Mladost 2019“, koji je održan u Zagrebu

Bh. plivačica Amina Kajtaz od nedjelje je vlasnica državnog rekorda u disciplini 200 metara delfin sa vremenom 2:10,36 minute.

Kajtaz je do novog rekorda stigla na 47. međunarodnom plivačkom mitingu “Mladost 2019“, koji je održan u Zagrebu i na kojem je učestvovalo 485 takmičara iz 6 zemalja: Češke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Kajtaz je u finalnoj trci slavila sa više od sekunde prednosti u odnosu na Korenu Jerebić, koja je plivala za Zagrebački plivački klub, dok je treća bila Čehinja Kristyna Horska.

“Dosadašnji rekord je iznosio 2:11,10 i sretna sam što sam uspjela otplivati novi rekord i to skoro sekundu bolji. Osjećala sam se dobro tokom cijelog takmičenja i zaista sam presretna zbog rezultata koji sam ostvarila, ali i zbog činjenice što je naša zemlja pokazala da ima perspektivu u ovom sportu. Lana Pudar je zaista bila sjajna i ovom prilikom čestitam i njoj na velikom podvigu“, rekla je Amina Kajtaz.

Naime, mlada Mostarka Pudar zaista je ostvarila dobar rezultat. Ona je finalnu trku na 200 metara delfin završila na četvrtom mjestu sa vremenom 2:17,26 minute, što je ujedno i rekord BiH za djevojčice uzrasta od 14 do 16 godina.

Inače, Pudar je tokom mitinga u Zagrebu dva puta popravljala državni rekord u istoj disciplini, a u finalnoj trci je za skoro tri sekunde isplivala bolje vrijeme, nego u kvalifikacijama.

Kajtaz i Pudar su na mitingu “Mladost 2019“ predstavljali Klub vodenih sportova ORKA iz Mostara, koji je u finalnim trkama, uz dvije sjajne Mostarke, imao i Bakira Hadžimahovića, Kerima Sadikovića, Đanija Morića, Teodoru Stanković i Elenu Zovko.