Andrej Kirilenko uoči Eurobasketa izabran za prvog čovjeka RBF-a

kirilenko

Donedavno aktivni igrač Andrej Kirilenko (34) u utorak je jednoglasno izabran za novoga predsjednika Ruskog košarkaškog saveza (RFB).

[pull_quote_right]Ruskim košarkaškim reprezentacijama prošloga je mjeseca zabranjeno učešće u međunarodnim tamičenjima zbog uplitanja Vlade u rad Saveza[/pull_quote_right]

Kirilenko, koji je prošle sezone igrao za CSKA, dobio je podršku svih 215 članova skupštine RFB-a.

“Znam da moramo ujediniti sve košarkaške snage u zemlji. Cilj nam je ostvariti ozbiljne promjene u načinu na koji se naš sport vodi. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama ostvariti značajne korake ka tome da okončano ovaj nered. Želio bih da u Rusiji u svakoj porodici barem jedna osoba voli igrati ili gledati košarku”, izjavio je Kirilenko nakon izbora.

Kirilenko je značajan dio svoje karijere proveo u NBA ligi, od 2001. do 2011. godine bio je član Utah Jazza, dok je tokom sezona 2012/13. i 2013/14. igrao za Minnesota Timberwolvese i Brooklyn Netse. U junu ove godine objavio je kraj karijere.

Ruskim košarkaškim reprezentacijama prošloga je mjeseca zabranjeno učešće u međunarodnim tamičenjima zbog uplitanja Vlade u rad Saveza, ali ta je zabrana kasnije ukinuta, pa će Rusija ipak nastupiti na predstojećem Eurobasketu u Francuskoj. Tamo će igrati u grupi s Francuskom, Finskom, Poljskom, Izraelom i BiH.