Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dr. Hannes Rüder

“Andy Murray se opasno igra sa životom, je li svjestan posljedica”

murray345

Jedan od najvećih hirurga i svjetskih stručnjaka po tom pitanju, Hannes A. Rüder, ostao je u šoku nakon što je čuo šta je Murray napravio

Andy Murray prije nekoliko dana osvojio je prvi turnir poslije dvije godine pauze. U finalu ATP turnira u Antwerpenu je s 3:6, 6:4, 6:4 pobijedio Švicarca Stana Wawrinku.

Poznato je da su pojedini sportisti za uspjeh i slavu spremni svašta napraviti, ali slučaj škotskog tenisera pomalo je specifičan. Inače sportisti takve stvari čine zbog novca, koji Murrayu nije potreban. Već neko vrijeme je milijarder, uspješan čovjek s porodicom, olimpijski i Grand Slam pobjednik. Povrh svega, bivši je prvi reket svijeta.

Murray je osvojio prvi turnir nakon 2017. godine i ozljede kuka zbog koje je razmišljao i o prestanku igranja tenisa. U suzama je u januaru na Australian Openu objavio da ne može više patiti, ali je nakon toga ugradio umjetni kuk i vratio se tenisu kroz turnire iz Challenger serije.

Više od dvije godine trajalo je njegovo mučenje s tom ozljedom, ali se ipak odlučio na vrlo nepopularnu operaciju u kojoj su mu glave femura (butne kosti) i kuka zamijenili metalnim. Čudo se dogodilo, Škot je poslije nekoliko mjeseci priprema i navikavanja zaigrao i minulog vikenda osvojio turnir.

No, jedan od najvećih hirurga i svjetskih stručnjaka po tom pitanju, Hannes A. Rüder, ostao je u šoku nakon što je čuo šta je Murray napravio.

“Iskreno, nisam očekivao da bi Murray mogao dostići taj nivo s umjetnim kukom. To je nemoguća misija i on mnogo, mnogo riskira!” tvrdi čuveni stručnjak za švicarski Blick.

“Operacija kojoj se podvrgnuo poznata je pod nazivom ‘birmingemsko pomlađivanje kuka’. U pitanju je proteza, dva metalna dijela koji se taru jedan o drugi. I u Švicarskoj se ova metoda primjenjuje, ali s katastrofalnim posljedicama!”

Profesor Rüder, inače specijalist za kuk i direktor bolnice u Zürichu, prestravljen je rizikom kojeg je Škot spreman podnijeti ne bi li nastavio karijeru.

“Te proteze traju mnogo kraće nego kod drugih metoda jer su katastrofalne po tijelo. Kretanja, posebno unaprijed i pri naglom stajanju su veoma štetna, a tu ne mislim na profesionalnog sportistu gdje je to sve mnogo gore. Abrazijom metala kobalta on dospijeva u organizam i truje ga. Kosti se troše i dolazi do oštećenja i njih i živčanih završetaka. Jednostavno, to je metoda koju nikome ne preporučujem”, ističe Rüder.


Top ponudu za današnje utakmice pronaći ćete na sajtu Meridiana, a osim standardne ponude na ove mečeve, tu su i bonus kvote, koje vas čekaju već nakon trećeg odigranog para. Na Meridianovom sajtu depozit bez dodatnih troškova, između ostaloga, možete da uplatite Mastercard ili Maestro karticom, a na prvu uplatu dobićete 20% bonusa.