Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvak svijeta

Anthony Joshua nakon pobjede: Hvala Bogu i Bismillah

joshua

Joshua je tokom cijele borbe imao kontrolu

Anthony Joshua ponovno je teškaški prvak svijeta! Britanski bokser u velikom je revanšu u Saudijskoj Arabiji pobijedio Andyja Ruiza Jr.-a jednoglasnom odlukom sudija (118-110, 118-110, 119-109). Joshua se Amerikancu osvetio za poraz otprije šest mjeseci te osvojio WBA (Super), IBF, WBO i IBO titule.

Ruiz je u junu ove godine u New Yorku nanio jedini poraz Joshui i napravio jednu od najvećih senzacija u historiji boksa. No revanš nije ponudio spektakl poput tog meča, koji je obilovao preokretima, nego je u Rijadu dvoboj otišao do maksimalnih 12 rundi.

Joshua je tokom cijele borbe imao kontrolu, skupljao bodove kod sudija i na distanci držao Ruiza, koji je ozbiljnije zaprijetio Britancu samo u osmoj rundi. Sva tri suca su uvjerljivom razlikom u bodovima ocijenila da je Joshua bio bolji.

Joshui je to 23. pobjeda u 24. meču karijere, a Ruiz je ubilježio drugi poraz u svojoj 35. profesionalnoj borbi.

Nakon meča Joshua je bio ispunjen emocijama.

“Prije svega, hvala Bogu i Bismillah”, rekao je Joshua pa je nastavio:

”Vjerovao sam treneru koji mi je od početka tvrdio da ja ovo mogu dobiti, ali da moram biti spreman umrijeti ako treba. Ovo je bio pravi boks. Ja sam tip za kojeg ste navikli da nokautira protivnike. Prošli put sam shvatio neke stvari. Ugrozio sam protivnika, a onda sam dozvolio da se on vrati i to uradi meni. I svaka mu čast na tome. Ja sam dao sam sebi zadatak da se vratim bolji. Svaka čast Andyju i njegovoj porodici, jako ih poštujem. On je fantastičan bokser”, objasnio je, a onda je rekao vrlo značajnu rečenicu koja zapravo opisuje ono što je izveo u meču:

“Ja sam danas pokazao što je slatka nauka ovog sporta. To je pogoditi, a ne biti pogođen.”

Ipak su ga tražili dodatno objašnjenje njegove strategije, ali i motivacije pred meč istine.

“Sve je stvar pripreme. Jednog dana kad izdam knjigu ćete znati više stvari. Sve je ovo jedno veliko iskustvo. Nema pobjednika i poraženih, najvažnije je stvarati uspomene kroz ovu igru koju svi toliko volimo. Znate kako se kaže, ostani gladan, ostani ponizan. Ja sam gladan i ponizan u porazu, a ostat ću takav u pobjedi. Život je luda vožnja. Nakon prvog meča slušao sam savjete kako se trebam penzionisati. Nisam o tome razmišljao niti trenutak. Andy, jesi li se spreman penzionisati?” zapitao je Joshua Ruiza.