Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Atletičari BiH osvojili zlato i dvije bronze na prvenstvu Balkana

pezer_mesud1

Atletska reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je tri medalje na 71. prvenstvu Balkana za seniore u Staroj Zagori (Bugarska).

Zlatnom medaljom okitila se višebojka Mladena Petrušić, dok su bronzane medalje osvojili Rusmir Malkočević i Mesud Pezer, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH.

Pezerov hitac iz zadnje serije, dužine 19,72 metara, bio je dovoljan za treću poziciju. Pobjednik u bacanju kugle bio je Rumun Andrei Marius Gag (20,19 m). U bacanju kugle nastupio je i Kemal Mešić, koji je završio na četvrtoj poziciji zahvaljujući uspješnom bacanju u petoj seriji, dužine 19,40 m.

Bronzanu medalju u trci na 400 metara s preponama osvojio je Rusmir Malkočević. Trku je istrčao za 51,90 sekundi. Pobjednik je bio atletičar iz Srbije Emir Bekrić (51,05s), a drugoplasirani je bio Hrvat Hrvoje Čukman (51,12 s).

Mladena Petrušić osvojila je tutilu prvakinje Balkana u sedmoboju sa osvojenih 4990 bodova u konkurenciji od pet takmičarki. Drugoplasirana je bila atletičarka iz Bugarske Iva Aleksandrova (4789), a trećeplasirana Crnogorka, Ljiljana Matović (4593).

U sedmoboju je nastupila i Nikolija Stanivuković koja je takmičenje završila na četvrtoj poziciji sa osvojenih 4553 bodova.

Rezultat vrijedan pažnje ostvarila je Mediha Salkić koja je bacila disk 48,88 metara, osvojila petu poziciju i postavila novi državni rekord BiH u juniorskoj kategoriji. Salkić se takmičila i u bacanju kugle, a osvojila je četvrto mjesto bacivši kuglu 14,06 metara.

Gledajući broj osvojenih medalja, u konkurenciji od 16 zemalja učesnica 71. prvenstva Balkana, Bosna i Hercegovina je završila na devetoj poziciji sa osvojene tri medalje. Najviše medalja osvojili su Rumuni (23), te Grci (22).