Ostali sportovi

Atletičari BiH spremni za Balkansko prvenstvo

25/06/2016

Reprezentativci Bosne i Hercegovine spremno dočekuju nastupe na Balkanskom prvenstvu u atletici u rumunskom Piteštiju, koje se održava ovog vikenda, a pojedini će pokušati osigurati kartu za evropsko prvenstvo u Amsterdamu.

Najveće ime na ovom takmičenju je Amel Tuka, koji će nastupiti na 800 metara i u štafeti 4×400 metara.

Hamza Alić je favorit u bacanju kugle, a po riječima selektora Krehmića, od njega se može očekivati hitac preko 20 metara, koji bi bio dovoljan za medalju.

Prvo ime u bacanju koplja na ovom takmičenju je Dejan Mileusnić, koji vjeruje da bi dobru formu mogao krunisati normom za olimpijske igre u Riju.

Od atletičara koji su još uvijek bez norme, a imaju tendenciju da je ispune su Rusmir Malkočević u disciplini 400 metara prepone i Osman Junuzović u disciplini 3000 metara stipl, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH.

Velike šanse za plasman na evropsko prvenstvo u Amsterdam ima i štafeta 4×400 metara koju će trčati Amel Tuka, Rusmir Malkočević, Semir Avdić i Abedin Mujezinović. Svi članovi tima su spremni, i kako kažu, u dobroj su formi. Za plasman u Amsterdam, potreban im je rezultat bolji od trenutnog državnog rekorda, koji iznosi 3:10.50.

Kada je u pitanju ženski dio ekipe, vrijedi izdvojiti nastup mlade Sare Lučić kojoj će ovo biti jaka generalka uoči nastupa na evropskom prvenstvu za mlađe juniore. Pored nje, na posljednih nekoliko takmičenja, dobre rezultate su ostvarivale Kanita Bilić, Milica Ožegović i Vanja Spaić, koje su uspjele popraviti svoje rezultate, a pojedine su popravile i državne rekorde u svojim disciplinama.

Zbog priprema za Amsterdam i Rio, u Piteštiju neće nastupiti Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucija Kimani.

Komentari