Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australijski rekorder u bacanju koplja preminuo u 33. godini

Jarrod-Bannister

Australijski atletičar Jarrod Bannister, državni rekorder u bacanju koplja, umro je u 33. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tragičnu vijest o smrti Bannistera, koji je živio i trenirao u Holandiji, potvrdili su iz Atletskog saveza Australije. Mediji navode da se vjeruje kako smrti nije nastupila pod sumnjivim okolnostima, te da je Bannisterovo tijelo pronađeno u njegovom stanu u Holandiji u kojem je živio sa djevojkom.

“U ime Atletskog saveza Australije izražavamo najiskrenije saučešće Jarrodovoj porodici i prijateljima, te pozivamo cijelu atletsku porodicu da podrže jedni druge u ovim teškim trenucima“, saopštili su iz AS Australije.

Bannister je rekord Australije postavio 2008. godine hicem od 89,02 metara. Dvije godine kasnije osvojio je zlatnu medalju na Igrama Commonwealtha. Predstavljao je Australiju na dvije Olimpijade 2008. u Pekingu i 2012. godine u Londonu, te na nekoliko svjetskih prvenstava. Najbolji rezultat bilo mu je šesto mjesto na igrama u Pekingu.

No, njegovu karijeru je obilježila i konrtroverzna suspenzija na 20 mjeseci, koju je dobio 2013. godine nakon što je propustio tri antidoping testa. Bannister je tvrdio da to nije namjerno uradio, te da su ljudi koji su ga trebali testirati imali pogrešnu informaciju o tome gdje se nalazi.