monitoring grupa

Avdagić: Zbog učešća Rusije i Bjelorusije prekinut sastanak Antidoping konvencije VE

avdagic (1)

Ranije su inicirane aktivnosti u formi projekta kojim će se ispitati mogućnosti za kreiranje pravnog okvira za učinkovitiju borbu protiv dopinga u sportu, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH

Predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije, ekspert Vijeća Evrope i predstavnik Bosne i Hercegovine Amir Avdagić sudjelovao je na majskim zasjedanjima tijela Vijeća Evrope u Strazburu i to na 57. sastanku Evropskog komiteta za Svjetsku antidoping agenciju WADA i 55. sastanku Monitoring grupe Antidoping konvencije Vijeća Evrope.

Istaknuta je važnost i data podrška radu Svjetske antidoping agencije (WADA), te su razmotreni ključni izazovi u budućnosti. Date su preporuke u vezi pojedinačnog finansiranja antidoping programa WADA za naredni trogodišnji period.

Ranije su inicirane aktivnosti u formi projekta kojim će se ispitati mogućnosti za kreiranje pravnog okvira za učinkovitiju borbu protiv dopinga u sportu, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Na početku 55. sastanka Monitoring grupe Antidoping konvencije Vijeća Evrope Ukrajina je podnijela zahtjev da se predstavnici Rusije i Bjelorusije isključe sa sastanka.

Sastanak je prekidan više puta u cilju iznalaženja kompromisa, koji je izostao pa je odlučeno da se sastanak u potpunosti prekine i da će novi termin biti određen u narednom periodu.