Balkanijada: BiH osvojila tri medalje, oborena dva državna rekorda

balkanijada

Bosna i Hercegovina je na Prvenstvu Balkana u dvorani održanom u Beogradu osvojila tri medalje, a oborena su dva državna rekorda, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Beogradu je u subotu održana Balkanijada kao uvertira Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani koje će se održavati u martu 2017. godine. Najbolji atletičari Balkana borili su se za medalje, rekorde i dobre rezultate.

Na Prvenstvu Balkana je nastupilo 16 zemalja u 12 muških i 12 ženskih discplina. Najbolje rezultate u atletskoj reprezentaciji BiH ostvarili su Mesud Pezer, Rusmir Malkočević i Abedin Mujezinović.

Na stepenicu namijenjenu prvaku Balkana, popeo se Zeničanin, Abedin Mujezinović koji je nastupio u trci na 800 metara. Trku je istrčao za 1:51,08. Na drugoj i trećoj poziciji su završili Rumuni, Voicu Valentin i Trofin Cosmin. Mujezinović je vlasnik trećeg najboljeg vremena na 800 metara na Balkanu za ovu godinu.

Tuzlak, Rusmir Malkočević, nastupio je u trci na 400 metara, te je osvojio srebrnu medalju i istrčao je lični rekord koji sada iznosi 48,23 sekundi. Rezultat Malkočevića je sedmi u ovoj sezoni na Balkanu.

Treći osvajač medalje je bacač kugle Mesud Pezer. U šest pokušaja imao je tri ispravna bacanja. U četvrtom pokušaju kugla je pala na 20,12 metara, što je bilo dovoljno za drugu poziciju. Pezerov najbolji lični rezultat je 20,37 metara i to ga svrstava među najbolja tri bacača kugle na Balkanu u tekućoj sezoni.

Državni rekordi su oboreni u dvije discipline, a to su štafeta 4×400 metara za muškarce i u trci na 400 metara za žene. U muškoj štafetnoj ekipi su bili Rusmir Malkočević, Stefan Ćuković, Semir Avdić i Abedin Mujezinović koji su istrčali za 3:18,12.

Rekord je oborila i Alisa Bečić.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je takmičenje završila na osmoj poziciji sa 47 osvojenih bodova. Pobjednici su Rumuni, a poslije njih slijede Grčka, Turska, Srbija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Kipar, Moldavija, Armenija, Albanija, Izrael, Crna Gora i Gruzija, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH.