Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez dileme: Nurkić i dalje želi igrati za BiH

jusuf-nurkic

U majici na kojoj se nalazi motiv bh. muzičkog sastava Dubioza kolektiv pojavio se Jusuf Nurkić pred novinarom portala BasketUSA kojemu je početkom sedmice dao eksluzivni intervju. U njemu je govorio o dosadašnjim iskustvima s NBA parketa, ali i o velikim očekivanjima u dresu Denver Nuggetsa.

“Uvjeren sam da uskoro mogu postati vođa ovog tima. Pokušat ćemo izgraditi nešto posebno kod mladih igrača koji dolaze zajedno s veteranim koji nas okružuju. Smatram da imamo kvalitetan tim, iako gotovo niko ne očekuje velike stvari od nas“, rekao je Nurkić.

U prošloj sezoni ste doživjeli tešku povredu, zamislite kakva bi ona bila da se peh nije dogodio?

“Da. Ali, to je sastavni dio života jednog sportiste. Povrede su česte, a ja iz svega toga nešto naučiuo i na sreću vratio se jači.”

Izgubili ste gotovo 16 kilograma u pauzi između dvije sezone?

“Ne marim mnogo za tim. Želim biti u dobroj formi i učiniti ono što se od mene očekuje.

Osjećam se dobro. Trenutno sam u najboljoj formi od početka karijere i nadam se da će predstojeća sezona biti sezona koju ću obilježiti.”

Kakav je vaš odnos s Nikolom Jokićem?

“On je dobar momak i nevjerovatan igrač. Drago mi je što igramo zajedno u startnoj petorci. Ukoliko nastavimo rasti i ići prema naprijed, smatram da s Nikolom mogu učiniti zaista nešto veliko.”

Kako se slažete s trenerom Mikeom Maloneom?

“Vrlo dobro. Kao što sam rekao, imam velike ambicije, još uvijek sam mlad, želim postati velika zvijezda, a Malone će mi u tomu pomoći.”

Košarkom ste se počeli baviti s 14 godina…

“S 15 ustvari!”

S 19 ste bili kompletan igrač, a s 20 košarkaš kluba iz NBA lige. Da li je vaš put prilično lud?

“Vjerujem u Boga i vjerujem da se ništa ne događa slučajno. Radim ono što znam i ne zanima me kako, to nije važno.”

Da li ste praktikovali druge sportove prije košarke?

“Ne, ništa posebno. Igrao sam malo u srednjoj školi, ali ništa ozbiljno.”

Što vas je privuklo pod koševe?

“Pronašao me je agent i rekao mi da mogu postati veliki igrač. Budući da nisam imao šta izgubiti, odlučio sam pokušati.”

Ovog ljeta ste igrali za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali niste bili uspješni. Izjavili ste potom da ćete razmisliti o ponovnom igranju za reprezentaciju…

“Istina je da nije bilo dobro, ali dilemu nemam – uvijek ću igrati za reprezentaciju svoje zemlje. Nemam problem sa zemljacima. Jednostavno mi se ne sviđa to što rade neki mediji i političari u Bosni i Hercegovini. Uvijek nastoje u prvi plan staviti negativne stvari i to vrlo često bez pravog razloga. Nadam se da će stvari konačno krenuti na bolje.“

Vidjeli smo i mangupski osmijeh upućen DeMarcusu Cousinsu još dok ste bili početnik. Niste se prepali ni Marca Gasola ili Marija Chalmersa. Od prilike se u NBA nikoga ne bojite. Otkud toliko samopouzdanja?

“Svi oni prije svega moraju dokazati da su bolji od mene na samom parketu. Igram svoju igru i poštujem sve i svakoga, ali se nikoga i ničega ne bojim,” rekao je na kraju Nurkić.