Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Ostali sportovi

Bh. atletičari u miru završavaju pripreme za Olimpijadu u Riju

30/07/2016

Olimpijske igre u Rio de Janeiru ugostiti će do sada najbrojniji bosanskohercegovački tim, među kojima su atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucija Kimani, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, džudistkinja Larisa Cerić, streljačica Tatjana Đekanović, te plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo.

Optimizma u našem timu ne nedostaje, a jedan od najiskusnijih u ovom timu, bacač kugle Hamza Alić ističe da je ovo “zlatni tim” i da imaju šanse da ostvare svoje najbolje rezultate.

U zeničkoj bazi bh. olimpijaca je radna atmosfera, koja počinje jutarnjim dogovorom i zagrijavanjem, zatim se ulazi u rezultatski trenažni proces.

– Moja očekivanja su realna i kada idem na velika takmičenja uvijek je želja da uđem u finale i da se prođe najteži dio puta kvalifikacija. Ukoliko uđem u finale ili neko od mojih kolega znači da smo opravdali očekivanja i da smo napravili dobar rezultat. Na svim velikim takmičanjima, Balkanijadi, Mediteranskim igrama, evropskim prvenstvima, svjetskom prvenstvu bio sam u finalu i na svim tim takmičenjima uzimao medalje, osim na svjetskom. Jedino nisam bio u finalu olimpijskih igara i stvarno mi je želja i cilj da zaokružim sva kompletna takmičenja s nastupom u finalnim borbama. Možda se posreći i pođe mi za rukom da budem u Riju u finalu – kazao je Hamza Alić za Fenu.

Pored njega u bacanju kugle nastupit će Kemal Mešić i Mesud Pezer, koji nakon Amsterdama je nastavio trenirati u Zenici.

– Dat ću sve od sebe da bacim dužinu koja je potrebna za finale i to će biti dovoljan uspjeh. Mlad sam i odlazak na olimpijske igre smatram najvećim uspjehom do sada, sjajan je i osjećaj da si među svjetskom atletskom elitom, jer to je san svakog sportiste, a meni se ostvario. Volio bih da bilo ko iz našeg malog olimpijskog tima osvoji medalju ili uđe u finale, to bila nam velika nagrada za napore koje smo uložili u razvoj bh. sporta – istakao je Pezer.

Trener bacača kugle Mehmed Skender, ponovno će na olimpijske igre kao trener, ovo su mu četvrte igre, jer je bio takmičar u Barceloni i onda dva puta kao trener. Među njegovim takmičarima je mirno i tišina, koja ‘kao da obećava’.

– Bitno je u ovom trenutku da nemamo nikakvih povreda i da smo spremni za vrhunske rezultate, a dok takmičenje ne krene imamo petnaestak dana da se pripremimo još bolje i izbrusimo formu. Uvijek kada idemo na velika takmičenja želja nam je da to bude finale i to bi bio jedan veliki uspjeh. I odlazak na olimpijadu je ogroman uspjeh u odnosu na uslove u kojima bh. sportisti rade, tako da su oni za mene pobjednici, jer su ispunili norme. Sam odlazak na olimpijske igre je veliki uspjeh ovih sportista, ali nastojat ćemo i ovaj nastup iskoristiti za promociju našeg sporta i Bosne i Hercegovine u najboljem svjetlu – kazao je Skender za Fenu.

Na olimpijskim igrama u Riju najviše se očekuje od sjajnog Amela Tuke, koji će na otvaranju Igara nositi zastavu Bosne i Hercegovine. On je čitavu polusezonu u saradnji sa svojim trenerom podredio nastupu na igrama, a uoči polaska u Brazil nije krio svoja nadanja da ostvari rezultat kojim će obradovati sve poklonike sporta.

– Sve ono što mi je trener rekao, uradio sam. Vjerujem mu, jer je vrhunski stručnjak i tvrdio je da će moja forma biti najbolja na olimpijskim igrama. Najbitnije je da sam zdrav, a vidjet ćemo šta slijedi. Svjestan sam da svi očekuju dobar plasman, a i ja idem da ostvarim što bolji rezultat. Želim tu medalju i dat ću sve od sebe da je osvojim. Bit će teško, jer to su olimpijske igre, i svi se spremaju za to takmičenje. Nikoga ne smijete potcijeniti, neko novi može doći i sve vas iznenaditi, ali čvrsta vjera u Boga i samog sebe je nešto što mi je najpotrebnije i neće biti problema – kazao je Feni Amel Tuka.

Naš najuspješniji atletičar zahvalan je svima što mu je ukazana čast da na otvaranju olimpijskih igra u Riju nosi zastavu svoje države, i to će mu biti dodatni motiv da pokuša napraviti rezultat za pamćenje.

Delegacija Bosne i Hercegovine polazi na put za Brazil u nedjelju, 31. jula, a zbog tehničkih problema avio-kompanija, do konačne tačke na južnoj hemisferi će imati nekoliko presjedanja na evropskim aerodromima. No, na svoj cilj doći će nikad brojnija sa 24 člana, među kojima su takmičari, treneri, fizio i vođstvo puta.

Komentari