luka garza

Bh. košarkaš odigrao utakmicu kakvu niko nije u historiji NBA lige

garza

Od spajanja NBA i ABA lige 1976. godine doslovno niko nije postigao barem 17 poena i uhvatio barem šest skokova za manje od 11 minuta na parketu

Luka Garza, 24-godišnji bh. košarkaš, odigrao je utakmicu kojom se upisao u historiji NBA lige.

U porazu Minnesote od Orlanda 127:120 postigao je 17 poena i šest skokova, što su mu najbolji učinci sezone, ali ne bi bili vrijedni isticanja da do njih nije došao za tek nešto više od 10 minuta u igri.

Od spajanja NBA i ABA lige 1976. godine doslovno niko nije postigao barem 17 poena i uhvatio barem šest skokova za manje od 11 minuta na parketu, pa je Garza, uprkos nimalo impresivnoj dvogodišnjoj profesionalnoj karijeri, postao jedinstven igrač u NBA historiji.

Garza je na parketu bio tačno 10 minuta i šest sekundi, mahom kad je utakmica već bila odlučena, a u to je vrijeme pogodio sedam od devet šuteva iz igre, od čega dvije od tri trice, te jedino slobodno bacanje, a pet od šest skokova uhvatio je u napadu. Ove je sezone nastupio 18 puta uz prosjeke od 5.1 poena i 1.9 skokova.

Garza je rođeni Amerikanac, ali ljeti redovito posjećuje rodbinu u BiH, dobio je naš pasoš  i stavio se na raspolaganje reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Dolazi iz izuzetno uspješne sportske porodice, u kojoj je majka Šejla bila reprezentativka BiH u košarci, a njen brat Teoman Alibegović bio je reprezentativac Slovenije i dugo njen najbolji strijelac, dok ga nedavno nije preskočio Goran Dragić. Ali najpoznatiji član obitelji je Lukin djed Refik Muftić, legendarni golman FK Sarajeva.

Iako u NBA-u ne igra puno, Garza je briljirao u univerzitskoj košarci, gdje su njegovu dominaciju uspoređivali s onom Shaquillea O'Neala, a čak dvaput je proglašen sveučilišnim igračem godine.

Ali teški centri poput njega nisu prikladni za današnju superbrzu NBA košarku pa je na draftu 2021. izabran tek kao 52., a Detroit Pistonsi odrekli su ga se poslije prve sezone, nakon čega je potpisao za Minnesotu.