Bh. košarkaši se porazom oprostili od Eurobasketa

bih-rusija

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u posljednjem kolu grupne faze Evropskog prvenstva poražena večeras u Montpellieru od Rusije sa 81:61 (12:22, 19:9, 24:19, 26:11).

Ovo je bio četvrti poraz bh. košarkaša u Francuskoj. U utakmici koja nije imala rezultatski značaj bolje su odigrali Rusi koji su došli do prve pobjede te s istim omjerom pobjeda i poraza kao i BiH (1-4) završavaju Evropsko prvenstvo nakon grupne faze.

Iako je veći dio susreta protekao u izjednačenoj igri, Rusi su na kraju slavili ubjedljivu pobjedu zahvaljujući potpunoj dominaciji u posljednjoj četvrtini.

Prvo poluvrijeme proteklo je u boljoj igri bh. tima, koji je nakon početnog vodstva Rusije od 5:0 napravio preokret i serijom od 11:0 došao do vodstva od šest poena. Period dobre igre bh. tima nastavljen je do kraja prve četvrtine u kojoj su izabranici selektora Duška Ivanovića u jednom trenutku imali 14 poena prednosti (21:7).

U drugom periodu Rusi su zaigrali mnogo kvalitetnije. Bh. košarkaši nisu pronalazili rješenje za nisku petorku Rusije, koja je serijom od 10:0 preuzela vodstvo. Prve poene u ovoj četvrtini za BiH postiže Stipanović u 16. minuti, a do kraja poluvremena BiH je ponovo uspjela da preuzme kontrolu i povede sa pet poena razlike. Ipak, Rusi u finišu uspijevaju izjednačiti i na odmor otići s rezultatom 31:31.

Nakon izjednačene treće četvrtine, Rusi u posljednjem periodu razbijaju otpor bh. tima i serijom poena dolaze do prednosti od 20 poena.

Najefikasniji u reprezetaciji BiH bili su Stipanović sa 22 i Kikanović sa 14 poena, a kod Rusije Zubkov sa 17, Fridzon sa 16 i Vorontsevič sa 15 poena.

Reprezentacija BiH oprašta se od Eurobasketa sa jednom pobjedom, nad Izraelom, i porazima od Francuske, Poljske, Finske i Rusije.

U osminu finala iz A-grupe plasirale su se selekcije Francuske, Poljske, Izraela i Finske. Poljska je danas u prvom meču u grupi pobijedila Finsku 78:65 i izbjegla četvrtu poziciju, dok večeras za prvo mjesto u grupi igraju Francuska i Izrael.

statistika1