Bh. košarkaši sutra će saznati protivnike u kvalifikacijama za Eurobasket

nurkic-teletovic

Žrijeb kvalifikacionih grupa za seniorsko evropsko košarkaško prvenstvo 2017. godine bit će održan sutra u Münchenu.

Zemlje koje su dobile domaćinstvo grupne faze takmičenja su Finska, Izrael, Rumunija i Turska, a finalnu fazu takmičenja ugostit će Turska, odnosno istanbulske dvorane “Abdi Ipekci Arena” i “Sinan Erdem Arena”, u kojima su i ranije održavana takmičenja pod okriljem FIBA-e.

Pored Turske, iskustvo u organiziranju velikih košarkaških događaja imala je i Finska, koja je bila domaćin Eurobasketa 1967. godine, dok će ovo biti prvo domaćinstvo za Izrael i Rumuniju, odnosno Tel Aviv i Cluj.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uvrštena je u drugu jakosnu skupinu uoči žrijebanja kvalifikacijskih grupa.

U kvalifikacijama će nastupiti 27 reprezentacija koje će se boriti za 11 preostalih mjesta na Eurobasketu, koji će biti održan u četiri države. Kvalifikacije se igraju od 31. augusta do 17. septembra.

Osim reprezentacije BiH u drugom “šeširu” bit će Estonija, Holandija, Ukrajina, Island, Mađarska i Crna Gora.

Nosioci grupa su Poljska, Slovenija, Belgija, Gruzija, Rusija, Njemačka i Makedonija.

U trećem “šeširu” su Austrija, Švedska, Bjelorusija, Švicarska, Bugarska, Velika Britanija i Slovačka, a u posljednjem, četvrtom “šeširu” Portugal, Danska, Luksemburg, Kipar, Albanija i Kosovo.

Ekipe će biti razvrstane u sedam grupa – šest po četiri ekipe i jednu s tri ekipe, a na Eurobasket će se plasirati pobjednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Trinaest reprezentacija već je izborilo učešće na EP-u. To su četiri zemlje domaćina (Finska, Izrael, Rumunija i Turska), finalisti prošlog Eurobasketa Španija i Litvanija, te sedam ekipa koji će učestvovati u olimpijskim kvalifikacijama – Hrvatska, Češka, Francuska, Grčka, Italija, Latvija i Srbija.