Bh. predstavnici otputovali na Paraolimpijske igre u Rio

paraolimpijci avion

Sa Sarajevskog aerodroma u Rio de Janeiro otputovali su predstavnici BiH na Paraolimpijske igre koja će se održati od 7. do 18. septembra 2016. godine.

Boje BiH branit će reprezentacija u sjedećoj odbojci predvođena selektorom Mirzom Hrustemovićem, i dvoje atletičara Dževad Pandžić (bacač kugle) i Dženita Klico (bacač kugle), piše bh. novinska agencija Patria.

Izabranici Mirze Hrustemovića imali su tri ciklusa priprema, a ovo je peti put da naša reprezentacija BiH učestvuje na Paraolimpijadi (Sidnej 2000. srebrena medalja, Atina 2004. zlatna medalja, Peking 2008. srebrena medalja, London 2012. zlatna medalja).

Osim BiH učestvuje još sedam selekcija Rusija, Iran, Kina sa kojima smo u grupi i Brazil, Njemačka, SAD i Egipat.

Reprezentacija sjedeće odbojke je naš najtrofejniji sportski kolektiv devet puta prvaci Evrope, tri puta prvaci svijeta. U Brazilu će dati sve od sebe da po treći put donesu zlato sa Paraolimpijade.

Osim atletike i sjedeće odbojke, osobe s invaliditetom mogu se takmičiti i u košarci u kolicima, stonom tenisu, plivanju, streljaštvu, dok je nova disciplina badminton.

Zastavu naše zemlje će na svečanom otvaranju nositi bacačica kugle Dženita Klico, čiji nastup očekujemo 10. septembra. Bacač kugle Dževad Pandžić će nastupiti šest dana kasnije.