Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

alen ovčina

Bh. rukometaš se oglasio nakon što je suspendovan: Skupo ću platiti svoju grešku

alen-ovcina

Naveo je kako će “skupo platiti svoju grešku i neinformiranost”

Rukometni reprezentativac BiH Alen Ovčina, oglasio se na društvenim mrežama nakon što mu je EHF izrekao četverogodišnju zabranu igranja zbog pozitivnog testa na doping.

Ovčina je naveo u objavi kako je koristio “preworkout”, ali drugog proizvođača u odnosu na uobičajeni, u kojem se nalazila nedozvoljena supstanca. Naveo je kako će “skupo platiti svoju grešku i neinformiranost”.

“Kao sportista, reprezentativac i kao čovjek, imam potrebu da se obratim svojim prijateljima, navijačima i široj javnosti povodom odluke o suspenziji od strane EHF doping agencije.

Naime, u februaru 2022. godine sam zajedno sa još tri reprezentativca bio pozitivan na Covid testu, zbog čega smo propustili i učešće na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Slovačkoj.

Nakon pauze sa treningom, povratak u trenažni proces se iskomplikovao zbog povratka povrede desnog ramena na kojem sam prethodno imao i operativni zahvat.

Zbog svega navedenog, van trenažnog procesa sam bio oko 2 mjeseca. Sa početkom priprema i povratka u trenažni process, kao svih dosadašnjih godina bavljenja rukometom, od suplemenata sam koristio protein, kreatin, glutamin i preworkout. Radi se o suplementima koji su redovni dodaci ishrani profesionalnih sportista.

Nažalost, preworkout koji sam tada koristio je bio od različitog proizvođača u odnosu na prethodne proizvode, te se ispostavilo da sadrži i nedozvoljenu supstancu anabolički steroid, koja se pokazala pozitivna na doping testu.

Tokom 20-godišnje rukometne, klupske i reprezentativne karijere, radio sam desetine doping testova, i nikada nisam bio pozitivan niti na jednu nedozvoljenu supstancu.

Podržavam pravila EHF-a i smatram da postoje da bi se poštovala, te sam i učestvovao u projektu “Sport bez dopinga” istinski podržavajuci tu tezu.

Nažalost, nakon razmatranja komisije EHF-a, dobio sam najstrožiju moguću kaznu, i skupo ću platiti svoju nepromišljenu odluku i neinformiranost. Svakako da ću se pridržavati pravila EHF, ali ću nastojati svoje sportsko iskustvo i znanje, kao i ljubav prema sportu, prenositi na nove generacije, jer bez sporta živjeti ne znam.

Smatram da sam najveću štetu nanio sebi i svojoj porodici, ali i da život mora ići dalje i da ćemo zajedno prebroditi i sportski podnijeti i ovu situaciju i pomenutu kaznu.

Za kraj, želim da se zahvalim svima koji su mi od puštanja ove informacije pružili podršku, kao i medijima koji su ovu informaciju prenijeli bez pretencioznih naslova i sadržaja.

Najveće hvala mojoj supruzi, roditeljima i ostaloj rodbini, kao i istinskim prijateljima koji su uvijek uz mene.

Također, hvala mojim saigračima i trenerima na svim ovim godinama igranja i svega što smo prošli zajedno, svakako da ćemo se viđati još na rukometnim i sportskim terenima”, naveo je Alen Ovčina.