Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biciklom put od Zagreba do Bakua prešli za 38 dana

biciklisti

Nakon 38 dana puta i 3.600 pređenih kilometara kroz sedam zemalja ekipa biciklista iz zagrebačkog kluba Pedalinac stigla je u Baku.

“Pedalinci” su na put krenuli 5. maja iz Dubrovnika, a nakon vožnje kroz Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Grčku, Tursku, Gruziju i Azerbejdžan danas su stigli u Baku gdje su im domaćini priredili doček na “Dovlet Bayragi Meydani” trgu ispred jednog od simbola grada, 70 metara duge i 35 metara široke zastave Azerbejdžana koja se vijori na 162 metara visokom stupu.

Hrvatski biciklisti su izazvali veliku pažnju lokalnih medija pa ih je dočekalo mnoštvo novinara i desetak tv stanica.

[pull_quote_right]Da mogu po Turskoj bih vozio još šest mjeseci[/pull_quote_right]

“Put je prošao bez većih problema. Bilo je to egzotično putovanje koje je bilo promocija Evropskih igara. Od ulaska u Azerbajdžan imali smo i pratnju policije i ekipe tamošnje biciklističke federacije”, kazao je Mladen Gaćeša inicijator cijelog projekta zahvalivši se na pomoći ambasadoru Azerbejdžana u Republici Hrvatskoj Kamilu Kasijevu.

Bila je to Gaćešina četvrta velika akcija. Prije sedam godina “Pedalinci” su biciklima otišli na Olimpijske igre u Pekingu, 2012. na OI u Londonu, a 2014. na ZOI u Soči.

“Vožnja biciklom je idealan način da se doživi neka zemlja, njeni stanovnici, običaji i kultura,” dodao je.

Ovoga puta s njim u društvu bili Ivan Rogić, Robert Kelava, Davor Krajačić i Danac Jesper Hedegard Petersen, a na ulazu u Azerbajdžan pridružio im se i Portugalac Jorge Cristovao.

Krajačić je priznao kako je najveću krizu tokom puta imao u Albaniji, a najviše ga je oduševila Grčka.

“Vozili smo po kiši, ledu i velikim vrućinama. Na Crnom moru nas je četiri dana prala kiša,” otkrio je Krajačić, dok je Rogić dodao:

“Ja nisam imao problema. Put je bio sjajno organiziran, svugdje su nas dočekivali s oduševljenjem. Čak smo bili u niz gradova na prijemima kod gradonačelnika. Da mogu po Turskoj bih vozio još šest mjeseci.”

Dnevno su u prosjeku prolazili oko 100 kilometara, a svaki bicikli je imao 40-ak kilograma opreme. Dečki će se nekoliko dana odmoriti, a 16. juna kreću natrag. Ovoga puta avionom.