Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

BiH domaćin Evropskog prvenstva za košarkaše u kolicima

Press SKKBIH2 (1)

Tehnički sekretar SKK BIH Samira Đidić zahvalila se prisutnim i pozvala institucije, medije i sponzore da nastave podržavati rad Saveza košarke u kolicima BiH

Danas je u Zenici nakon sjednice Upravnog odbora Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine održana konferencija za štampu Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili predsjednik Saveza Alaga Pašić, komesar takmičenja Ernad Karović i tehnički sekretar Saveza košarke u kolicima BiH Samira Đidić.

„Veliko mi je zadovoljstvo najaviti izuzetnu godinu za košarku u kolicima u Bosni i Hercegovini“, rekao je predsjednik Saveza košarke u kolicima BiH Alaga Pašić i dodao:

„Ispred nas je prije svega domaće takmičenje Liga Bosne i Hercegovine čiji proljetni dio u sezoni 2021/2002 počinje 12. marta i završava po prvi put završnim turnirom četiri najbolje ekipe – Final Four koji će se odigrati 7. maja, a potom slijede završnica Kup Federacije BiH i Republike Srpske 14. maja, te konačno i finale Kup-a Bosne i Hercegovine koje će biti odigrano 21. maja.”

Također igrače i klubove u pomenutom perioodu očekuju obaveze u regionalnim Bauerfeind i BWBL ligama, te u zavisnosti od epidemiološke situacije i nastup u zvaničnim evropskim klupskim takmičenjima u kojima bi ove godine trebali nastupiti KIK Vrbas iz Banja Luke i KIK Zmaj iz Gradčca.

“Ovu priliku bih iskoristio i da zvanično najavim održavanje Evropskog prvenstva B i C divizije za košarkaše u kolicima koje će se održati u Sarajevu i Bosni Hercegovini u junu mjesecu 2022. godine. Savezu košarke u kolicima BiH pripala je velika čast da ugosti ovo renomirano zvanično takmičenje na kojem će učestvati od 12 do 16 timova iz cijele Evrope koji će se boriti za prva dva mjesta koja direktno vode na Evropsko prvenstvo A divizije. Ugostiti ćemo više od 250 sportista i zvaničnika i očekuju nas veliki organizacijski i finansijski izazovi ali smo spremni da zajedno sa institucijama, partnerima i sponzorima perfektno organizujemo ovaj događaj, koji je jedan od najvećih sportskih događaja koji će biti održan ove godine u BiH. Prvenstvo će biti održano u kompleksu Hotela Hils u Sarajevu u mjesecu junu 2022. godine, a tačan termin održavanja biće potvrđen u narednim danima. Osim Evropskog prvenstva Sarajevo će također biti domaćin i seminara za najbolje evropske sudije košarke u kolicima koji će također biti održan u Hotelu Hils prije Evropskog prvenstva, što je još jedan dokaz međunarodnog ugleda našeg Saveza. Na kraju bih iskoristio priliku da se zahvalim svim institucijama, sponzorima, medijima i prijateljima koji svakodnevno podržavaju i pomažu naš rad“, rekao je Pašić.

Komesar takmičenje Ernad Karović, predstavio je raspored odigravanja Prvenstva i Kup-a BiH, te istako da je ova sezona jedna od najuzbudljivijih jer se osim finalnog turnira koji je novina od ove sezone paralelno sa prvenstvom BiH igra i zvanično Prvenstvo Bosne i Hercegovine u košarci u kolicima 3 na 3, po čemu smo prvi u regionu i jedni od rijetkih u Evropi.

Tehnički sekretar SKK BIH Samira Đidić zahvalila se prisutnim i pozvala institucije, medije i sponzore da nastave podržavati rad Saveza košarke u kolicima BiH uz poruku da će Savez, timovi i Reprezentacija BiH nastaviti predstavljati svoju zemlju u najboljem svjetlu tamo gdje najbolje znaju a to je na terenim širom BiH i Evrope.