kvalifikacije za SP

BiH savladala Crnu Goru u sjajnoj utakmici u Mejdanu, ostaje nada za Svjetsko prvenstvo

gega

U posljednjem kolu naša reprezentacija za tri dana gostuje Mađarskoj. Ako Zmajevi pobijede, potreban im je poraz Crne Gore na domaćem terenu od posljednjeplasirane Češke

Košarkaši Bosne i Hercegovine savladali su večeras u prepunom Mejdanu selekciju Crne Gore sa 74:66, te su zadržali šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se održava.

Za plasman dalje sada Zmajevima treba pobjeda i na gostovanju Mađarskoj za tri dana, ali i da Crna Gora izgubi od Češke u Morači u isto vrijeme.

Izuzetno se neefikasno igralo na početku utakmice i rijetko je lopta prolazila kroz obruč na obje strane, ali je Crna Gora sve vrijeme imala prednost.

Potom Zmajevi, sredinom prve četvrtine, prave seriju 6-0 i stižu do vodstva od 11:9, ali onda je Mejdan utišao Perry trojkom za povratak Crne Gore u vodstvo.

Zadržali su ga gosti do kraja prvog perioda igre, koji je okončan rezultatom 18:19. Na startu druge četvrtine Amar Gegić veže nekoliko poena i donosi vodstvo BiH, ali nezaustavljiv je za našu odbranu Kendrick Perry, koji drži Crnogorce u prednosti nakon toga.

Na pet minuta do odlaska na odmor Aleksandar Lazić promašuje zicer, a kao da je to demoralisalo Zmajeve, koji su se ubrzo našli u zaostatku od šest poena (26:32).

Uspjela je Crna Gora tu prednost i sačuvati i na poluvremenu je vodila sa 37:34.

Bolje Zmajevi ulaze u nastavak utakmice i na krilima Robersona stižu do preokreta i vodstva od 44:39, nakon čega selektor gostiju zove time-out.

Čuvali su takvu prednost kroz cijelu treću četvrtinu, te su u posljednjih deset minuta uli s vodstvom 54:48.

No, na krilima nevjerovatnog Nemanje Radovića Crnogorci uspijevaju preokrenuti i sredinom četvrte četvrtine povestisa 56:54.

Tada Gegić pogađa trojku i vraća BiH u vodstvo od 57:56, a potom isti igrač i krade loptu Crnogorcima u narednom napadu.

Ušlo se u pravu dramu u završnici, a na ulasku u posljednje dvije minute Roberson pogađa za 66:61! Na drugoj strani trojkom Crnogorce u igru vraća Radović (66:64), ali uzvraća Halilović. Potom je Perry fauliran na šutu za tri poena i realizirao je dva od tri slobodna bacanja (68:66).

Nakon toga nove jako važne poene ubacuje Halilović, koji je sjajno prikucao loptu u koš nakon promašaja Lazića. Perry je promašio važna bacanja u finišu i BiH je pobijedila rezultatom 74:66.

U posljednjem kolu naša reprezentacija za tri dana gostuje Mađarskoj. Ako Zmajevi pobijede, potreban im je poraz Crne Gore na domaćem terenu od posljednjeplasirane Češke.

Kvalifikacije za SP, 11. kolo:

Bosna i Hercegovina – Crna Gora 74:66

BiH: Halilović, Gegić, Vrabac, Roberson, Lazić, Kamenjaš, Penava, H. Delalić, A. Delalić, Topolović, Sejfić, Čampara.

Crna Gora: Drobnjak, Hadžibegović, Perry, Radović, Slavković, Đukanović, Grbović, Ilić, Nikolić, Popović, Spasojević, Žugić.