Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kristina Timanovskaya

Bjeloruska atletičarka na sigurnom, traži politički azil u ambasadi Poljske

Kristina Timanovskaya

Bjeloruskinja je provela noć u aerodromskom hotelu, nakon što je u nedjelju navečer zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovskaya (24), koja je odbila da se ukrca na let za Bjelorusiju i izjavila da je njen tim protiv njene volje odveo na aerodrom, nalazi se “na sigurnom”, u Tokiju, saopštio je u ponedjeljak Međunarodni olimpijski komitet (MOK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Tamanovskaya je kritikovala zvaničnike bjeloruskog tima na svom Instagram nalogu, a zatim je rekla da su je pokušali prisiliti da napusti Japan.

Bjeloruskinja je provela noć u aerodromskom hotelu, nakon što je u nedjelju navečer zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda, potvrdio je glasnogovornik MOK-a Mark Adams na konferenciji za novinare.

“MOK i Tokio 2020 nastaviće razgovore s njom i japanskim vlastima kako bi odredili sljedeći korak”, rekao je Adams i dodao da će odbor podržati sportistkinju u njenoj odluci.

Ovu informaciju potvrdio je i glavni sekretar japanske vlade Katsunobu Kato, koji je rekao je da je 24-godišnjakinja trenutno u “sigurnoj situaciji uz saradnju srodnih organizacija”.

U međuvremenu, Vadim Krisheyev iz Bjeloruske fondacije za sportsku solidarnost rekao je da se Timanovskaya nalazi u poljskoj ambasadi u Tokiju gdje je predala zahtjev za vizu. Rekao je da će joj viza koju traži omogućiti da zatraži politički azil u Poljskoj

Dodao je da joj je Fondacija kupila avionsku kartu za Waršavu, za let 4. augusta.

Timanoskaya tvrdi da je glavni trener Bjelorusije sinoć po japanskom vremenu pojavio u njenoj sobi u Olimpijskom selu i rekao joj da mora da pođe s njim i da je naređenje navodno dobio “s vrha”.

Atletičarka je odbila da se ukrca na let i rekla da neće da se vrati u Bjelorusiju.

Ona je u ponedjeljak trebala trčati na olimpijskim utrkama na 200 metara.