džudo reprezentativac BiH

Bogda do uspjeha stigao odricanjem i vrijednim radom

Borislav Bogdanić (5)

Bez obzira na odricanja tokom sportske karijere, Bogda je ispričao da već 17 godine uspijeva da uskladi sve svoje obaveze, završio je fakultet, oženio se i dobio dijete

Borislav Bogdanić (29), član džudo kluba “Mladost” iz Kotor Varoši i reprezentativac Bosne i Hercegovine u ovom sportu koji je u septembru na Balkanskom prvenstvu osvojio zlatnu medalju u seniorskoj konkurenciji do 100 kilograma i ekipno zlato kojim se okitila bh. reprezentacija, kaže da je za uspjeh neophodno mnogo odricanja i rada.

Ekipi Anadolu Agency (AA) na jednom od treninga kluba u kojem je ostvario i svoje prve “džudo korake” prije 17 godina ispričao je kako ga je otac doveo u salu i upisao na džudo.

“Sviđa mi se što ovaj sport dosta utiče na psihofizičke sposobnosti, nekako je življi od drugih sportova. Inače, volim borilačke sportove, a džudo nije toliko grub. Sam naziv džudo znači pobijediti, a ne povrijediti protivnika, tako da je u pitanju nježan sport”, kazao je on.

Bez obzira na odricanja tokom sportske karijere, Bogda je ispričao da već 17 godine uspijeva da uskladi sve svoje obaveze, završio je fakultet, oženio se i dobio dijete.

“Sve se može kad se hoće, ali stvarno treba odricanja da bi se postigao neki uspjeh, stvarno treba i odricanja i rada. Ništa ne dolazi samo, vjerujte”, kaže on.

Bez obzira na postignute rezultate na međunarodnom nivou, od ovog sporta u BiH se teško može živjeti.

Sejdo Tatar, trener džudo kluba “Mladost” iz Kotor Varoši

“Nemamo nikakve uslove, treba tu za odlaske na takmičenja, kampove, da ne pričam o ishrani jednog sportiste… Puno je ulaganja, a mi to ovdje nemamo. Da li država ili neko drugi stvarno nemaju sluha za nas – ne znam šta je, ali ovdje je teško uspjeti da se profesionalno živi od toga”, rekao je on.

Komentarišući potrebnu pomoć stručnjaka, naprimjer kada je riječ o ishrani, Bogdanić je istakao da sportisti uglavnom traže savjete na internetu, i kroz razgovor s drugim sportistima koji imaju stručnu pomoć

“Nisam u mogućnosti da to platim, nutricinistu, da kaže šta da jedem, sve uzimam na svoju ruku i zasad pomaže. Vidjećemo šta će bolje biti”, rekao je Bogdanić.

Naglasio je da BiH ima mnogo uspješnih džudista, a da, za razliku od Federacije BiH, u RS-u ima mnogo manje sluha.

“Imamo Larisu Cerić koja je jako uspješna, Nemanja Majdov trenirao je u RS i morao je otići u Srbiju i napravio je veliki rezultat, svjetski je prvak u džudou. Mora se promijeniti nešto. Da li postaviti ljude koji imaju više obzira prema sportistima, koji razumiju kako je to? Ne znam šta, ali nešto se mora uraditi”, naglasio je on.

Za višestrukog prvaka RS-a i BiH značajne su sve medalje koje je osvojio i prva i posljednja dva zlata sa Balkanskog prvenstva. U planu mu je da se priprema do marta kada se održavaju prvenstva RS i BiH na kojima sebi može obezbijediti učešće na nekim od međunarodnih takmičenja. Bez obzira na situaciju, ne namjerava napustit Kotor Varoš, niti matični klub u kojem se nada da će po završetku takmičarske karijere postati trener.

“Roditeljma preporučujem da upišu djecu na džudo. Istraživanja UNICEF-a pokazala su da je djecu od 5 do 15 godina najbolje upisati u džudo jer razvija psihofizičke sposobnosti, bolje pamćenje, koordinaciju, druže se, putuju, bolje se razvijaju”, kazao je on

Sejdo Tatar, tener i osnivač džudo kluba “Mladost”, osnovanog 1976. godine ispričao je da je Bogdanić najuspješniji u ovom klubu.

“U dosadašnjoj praksi imali smo šest balkanskih medalja, ali nijednu seniorsku, a on je osvoji prošle godine bronzu i ove zlato. I na evropskim kupovima ima dobre rezultate”, rekao je on.

Na pitanje da li je moguće prepoznati kvalitet budućeg sportiste na prvim treninzima, Tatar je odgovorio da iskusni treneri mogu ocijeniti situaciju na osnovu psihofizičkih sposobnosti, motorike, upornosti i znatiželje koju pokažu na početku.

“Sport traži žrtvovanje u svakom smislu, odricanje od mnogo čega da bi se divili drugi mora puno toga se odreći što mnogi ne čine, a današnje vrijeme je jako teško. Bogdanića sam morao i suzbijati. Bio je temperamentan, željan rada i nikad nije bilo problema vezano za opterećenje, intenzitet opterećenja i dodatne treninge”, kazao je Tatar.

On smatra da je neophodno sistemski urediti davanja u sportu, da šampioni države u određenim kategorijama imaju određena primanja, što bi se odrazilo i na sport. Naglasio je da je, kada su u pitanju olimpijski sportovi, džudo najtrofejniji sport u BiH.

“Rezultati postoje, ali to ne prati logistika, podrška, posebno finansijska. Generalno, u sportu nešto baš ne štima, svi traže, svima je novca sve manje, ali u RS za džudo su mala izdvajanja i za Savez, a da ne govorimo o klubovima, i ovo što se postiže je nevjerovatno”, dodao je on.