Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bogdanović postaje najplaćeniji rookie u historiji NBA lige

Bogdanovic-i-Kalinic

Bogdan Bogdanović, jedan od najboljih srpskih košarkaša, seli u NBA ligu. Bogdanović bi 6. jula trebao potpisati trogodišnji ugovor sa Sacramentom.

Bogdanović će potpisati ugovor vrijedan 36 miliona dolara i time ući u historiju NBA lige. Naime, postat će najplaćeniji rookie u historiji najjače lige svijeta.

Inače rookieji imaju jasno određene plaće pa prvi izbor drafta u svojoj prvoj godini zaradi 5,8 miliona dolara, drugi 5,2 miliona i tako redom.

Međutim, to pravilo ne vrijedi za Bogdanovića koji je 2014. godine kao 27. izabran od Phoenixa. Prošle su tri godine od tog drafta pa za srpskog košarkaša ne vrijedi pravilo o obaveznoj plaći za rookieje, piše Index.hr.

U Americi je Bogdanović još uvijek nepoznat pa se Amerikanci pitaju: “Ko je najplaćeniji rookie u historiji?”

“Kada ga je Phoenix izabrao, on je još uvijek bio igrač Partizana. Kasnije je otišao u Fenerbahče, u kojem je odmah zablistao i napredovao iz sezone u sezonu. Prošle godine Phoenix se odrekao prava na njega i prepustio ih Sacramentu”, piše američki portal Deadspin.

“Vlade Divac, generalni menadžer Sacramenta, rekao je da je Bogdanović najbolji igrač Evrope. I to je tačno. Sa samo 23 godine je osvojio olimpijsko srebro i predvodio Srbiju po broju minuta, a blistao je protiv Hrvatske u borbi za polufinale. Sada je osvojio Euroligu kao najbolji strijelac Fenerbahčea.”

Zaključak?

Sacramento daje puno, jako puno novca za njega. Međutim, bolje je dati toliko novca za obećavajućeg dragulja iz Evrope nego pretplatiti nekog mediokriteta među slobodnim igračima, po čemu su bili poznati u ligi.

Ipak, ostaje misterij koliko je zaista Bogdanović dobar…”