Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka MOK-a

Boks ostaje u programu OI u Tokiju 2020., AIBA suspendovana

tokio 2020

MOK-a je odlučio da u Tokiju učestvuje 286 boksera i bokserki u osam muških i pet ženskih kategorija

Skupština Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) je u Lozani, godinu dana prije ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, odlučila da boks ostaja na olimpijskom programu, dok je Međunarodnu boksersku asocijaciju (AIBA) suspendovala zbog očitih nepravilnosti u radu.

Boks, koji je na programu OI od 1904., tako ostaje olimpijski sport. AIBA, s 203 članice treća najveća sportska asocijacija na svijetu, tako neće moći organizrati kvalifikacije i učestvovati u olimpijskom programu u japanskoj prijestolnici.

MOK-a je odlučio da u Tokiju učestvuje 286 boksera i bokserki u osam muških i pet ženskih kategorija.

Za organizaciju kvalifikacijskih turnira za OI u japanskoj prijestolnici je već krajem maja ustanovljena posebna radna grupa, koju vodi Morinari Watanabe, predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije (FIG).

Radna grupa će usvojiti novi olimpijski bokserski kalendar, a kvalifikacije za Tokio 2020. na programu će biti između januara i maja naredne godine.

U novembru prošle godine, MOK je zaustavio pripreme AIBA-e za bokserska takmičenja za predsotjeće OI. AIBA je već neko vrijeme u sporu s MOK-om, zbog optužbi za neadekvatno suđenje na OI, kontroverzno finansiranje, neadekvatne mjere protiv dopinga i neadekvatno upravljanje sindikatom.

AIBA ima 14 miliona eura dugova koje će pokriti Rusi.

Prije tri godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru dogodila se sudijska boserska afera nakon koje je 36 sudija i drugih zvaničnika AIBE suspendirano zbog navodnih nepravilnosti.