Bokseri iz deset država na turniru “Mustafa Hajrulahović Talijan”

turnir talijan333

Međunarodni memorijalni bokserski turnir ‘Mustafa Hajrulahović Talijan’ okupit će za vikend u Domu mladih Skenderija u Sarajevu 68 boksera iz deset država.

Najavili su to članovi Organizacionog odbora tog turnira na današnjoj konferenciji za novinare te istaknuli da se radi o memorijalno-sportskom događaju u znak sjećanja na generala Armije BiH, ratnog komandanta Prvog korpusa Armije BiH, koji je dao veliki doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Organizacionog odbora i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo istaknuo je podršku Vlade KS i tog ministarstva u organizaciji 16. međunarodnog memorijalnog turnira ‘Mustafa Hajrulahović Talijan’ te pažnju skrenuo na ‘neke institucije kojima smo se nekoliko puta obraćali, a nisu dali podršku.’

– Ministarstvo za boračka pitanja KS, Vlada KS i Skupština KS uvrstit će, u budžet za narednu godinu, kao posebnu stavku (uz godišnjicu obilježavanja Prvog korpusa) i Memorijalni bokserski turnir ‘Mustafa Hajrulahović Talijan’ – kazao je ministar Fišo.

Član Organizacionog odbora Osman Smajlović podsjetio je na senzibilitet koji, uz Ministartstvo, prema tom turniru prvenstveno njeguje Bokserski klub ‘Zlatni ljiljani’ čiji je Mustafa Hajrulahović Talijan bio simpatizar, član i prvi predsjednik.

– To je značajna tekovina koju njegujemo, obilježavamo i unapređujemo. Ministarstvo za boračka pitanja KS vodi računa o tekovinama, značajnim događajima, najzaslužnijim i hrabrim sinovima – istaknuo je.

Halid Ranica danas je predstavljen kao najbolji bokser Bokserskog kluba ‘Zlatnih ljiljani’, reprezentativac i osvajač međunarodnih trofeja. On kaže da će se na ovogodišnjem turniru takmičiti kvalitetni bokseri, nije prognozirao plasman domaćih takmičara, ali je rekao ‘možemo da pružimo dobar otpor’.

Otvaranje turnira i početak takmičenja planiran je za subotu u 18 sati, a ranije istog dana u 16.15 sati bit će odana počast i položeno cvijeće na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana (Ali pašina džamija). Finalne borbe su na rasporedu u nedjelju za kad je najavljena i dodjela nagrada i priznanja sudionicima turnira.