Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolt, Eaton i Taylor kandidati za atletičara godine

volt

Jamajčanin Usain Bolt te Amerikanci Ashton Eaton i Christian Taylor ostali su u trci za priznanje namijenjeno najboljem atletičaru godine, saopšteno je iz Svjetske atletske federacije (IAAF).

Bolt je u ovoj godini odbranio zlatne medalje na 100 metara, 200 m i 4×100 m na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Postavio je i najbolje vrijeme u svijetu ove godine sa rezultatom 19,55 sekundi.

Eaton je osvajač svjetskog zlata u dekatlonu sa novim svjetskim rekordom od 9.045 osvojenih bodova.

Treći kandidat Taylor je osvojio zlatnu medalju u troskoku na Svjetskom prvenstvu rezultatom 18,21 metar, što je novi kontinentalni rekord Sjeverne Amerike.

Dan ranije, u utorak, IAAF je objavio i tri finalistkinje u izboru za najbolju atletičarku godine. U igri za dobijanje laskavog priznanja ostale su Ganzebe Dibaba (Etiopija), Dafne Schippers (Holandija) i Anita Wlodarczyk (Poljska).

Imena pobjednika biće poznata na tradiconalnoj “Gala večeri atletike”, koja se održava u Monaku. Ove godine se manifestacija trebala održati 28. novembra, ali je otkazana zbog istrage protiv Lamine Diacka, bivšeg predsjednika IAAF-e zbog umješanosti u doping aferu.