Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolt pred početak Olimpijade u Riju: Neću izgubiti nijedno zlato

usain bolt

Pred početak najvećeg sportskog takmičenja, Olimpijskih igara koje 5. augusta počinju u Rio de Janeiru, sve oči javnosti uprte su atletsku zvijezdu odnosno najbržeg čovjeka na svijetu, Jamajčanina Usaina Bolta, piše Anadolu Agency (AA).

Bolt, vlasnik šest olimpijskih zlatnih medalja (po dvije na 100 metara, 200 metara i četiri puta po 100 metara), daleko je od špekulacija o dopingovanju uslijed sve većih skandala tog tipa koji zahvataju atletičare.

Samouvjeren pred početak Olimpijade rekao je da “zna da sport treba njegovu pobjedu i da sigurno neće izgubiti nijedno zlato”.

Osvajač tri zlatne medalje na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine isti uspjeh ponovio je četiri godine kasnije u Londonu čime je postao prvi olimpijski takmičar kojem je uspjelo ostvariti uzastopne pobjede na utrkama na 100 i 200 metara. Iako je rekorder na pomenutim trkama, svoje povlačenje najavio je za 2017. godinu.

Dok Bolt ostaje upisan “zlatnim slovima” u historiji atletike, mnoge mlade zvijezde na predstojećoj Olimpijadi mogli bi ostvariti zavidne rezultate.

Među njima je 21-godišnji Amerikanac Trayvon Bromell, sprinter koji je zadivio svoju naciju istrčavši prošle godine drugi za 9,84 sekunde u polufinalu državnog prvenstva. Bilo je to drugo najbrže vrijeme sezone i desetinku sporije od njegovog sunarodnjaka Justina Gatlina (9,74 sekunde).

Gatlin se, sa druge strane, vratio atletici nakon višegodišnje zabrane nastupa zbog dopinga i tako postao najveći konkurent Boltu.

Kada je riječ o drugim trkačima, Kenijac David Rudisha vjeruje da će moći osvojiti zlato nakon što je postavio svjetski rekord u Londonu u utrci na 800 metara.

Velika su očekivanja i od Amerikanke English Gardner koja će trčati na 100 i četiri puta 100 metara. Na 100 metara u borbi za zlatnu medalju je i Boltova sunarodnjakinja Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Etiopljanka Genzebe Dibaba prošle godine postavila je najbolji rezultat svih vremena u trčanju na 1.500 metara (3:50.07) u Monacu čime je oborila 22 godine stari rekord Kineskinje Qu Yunhia. Nakon zlatne i bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015., mnogi vjeruju kako bi Dibaba mogla zauzeti jednu od prve tri pozicije.