Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosnić: U Zenici očekujem “vruć teren”

vedran bosnic

Reprezentacije koje se najbolje snađu u gostima imat će moralnu i bodovnu prednost u odnosu na protivnike u pretkvalifikacijskoj grupi. Mislim da je BiH do sada pokazala najviše – izjavio je selektor košarkaške reprezentacije Švedske Vedran Bosnić uoči sutrašnjeg duela protiv reprezentacije BiH u Zenici.

Košarkaši Švedske i Bosne i Hercegovine, zajedno sa selekcijama Armenije i Slovačke, bore se za prva dva mjesta u pretkvalifikacijskoj grupi A, koja vode u kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2019. u Kini.

Bosnić u izjavi za Fenu ističe da su nakon tri odigrana kola pretkvalifikacija sve ekipe upisale domaće pobjede, te da će reprezentacije koje pruže najbolje partije u gostima proći u naredni krug takmičenja.

– Znali smo da će ovo biti najteža pretkvalifikaciona grupa. Ovo su četiri ekipe koje su blizu po kvalitetu, ali ja i dalje tvrdim da je BiH blagi favorit, a da će se ostale tri ekipe boriti za drugo mjesto. Nakon tri odigrana kola možemo vidjeti da su sve ekipe ostvarile domaće pobjede, tako da vjerujem da će ekipa koja ostvari pobjede u gostima imati malo veću šansu da se kvalifikuje – rekao je Bosnić.

Sarajlija koji živi i radi u Stockholmu ističe da je Švedska protiv Bosne u prvom kolu na domaćem terenu odigrala za sada najbolju utakmicu u pretkvalifikacijama, dok to nije tako dobro izgledalo u gostujućim mečevima protiv Slovačke i Armenije, gdje su Skandinavci upisali poraze.

– Vjerujem da će pretkvalifikacije do zadnjeg meča biti neizvjesne. Tvrdim da je BiH u prednosti i favorit u grupi jer pokazala je odličnu košarku i protiv nas u Švedskoj. Ako pogledamo sve dosadašnje utakmice BiH ima najviše dobrih minuta. Mislim da Armenci i Slovaci u gostima ne igraju na istom nivou kao kod kuće. Ljudi ne respektuju ekipu Slovačke, koja ima dobre i iskusne igrače pod košem – rekao je bivši košarkaš.

Očekuje punu dvoranu i ”vruć teren” u Zenici, gdje će skandinavska selekcija pokušati da odigra dobru utakmicu i iznenadi izabranike Duška Vujoševića.

– Mi igramo mnogo bolje kući nego u gostima. Imamo nekih sitnih problema s povredama, ali spremni smo da odigramo maksimalno. Želimo biti agresivniji u odbrani i u skoku, te da bolje trčimo kontranapade. BiH je favorit u Zenici, ali mi ćemo pokušati da napravimo iznenađenje – dodao je Bosnić.

Šveđani će nakon gostovanja u Zenici naredna dva meča igrati na domaćem terenu protiv Armenije i Slovačke, tako da Bosnić naglašava da je ovo posljednja šansa za njegov tim da osvoji važne bodove u gostima.

Utakmica BiH – Švedska će biti odigrana sutra u Zenici od 20 sati.