Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA

Boston pobijedio Dallas u prvoj utakmici velikog finala, 30 poena Dončića nije pomoglo

Foto: Screenshot/YouTube

Od prve četvrtine je bilo jasno kako Boston ima puno veću širinu u rosteru i kako će Dallas morati imati uz Dončića bar još dvojicu ili trojicu raspoloženih igrača misli li napraviti nešto u ovoj utakmici

U prvoj utakmici finala NBA lige Boston je kao domaćin sa 107:89 pobijedio Dallas i poveo je 1:0 u seriji na četiri dobivene utakmice.

Kod Celticsa najbolji su bili Jaylen Brown s 22 i Kristaps Porzingis s 20 poena. Kod Mavericksa Luka Dončić je odigrao fantastičnu utakmicu i postigao je 30 poena uz 10 skokova.

Od prve četvrtine je bilo jasno kako Boston ima puno veću širinu u rosteru i kako će Dallas morati imati uz Dončića bar još dvojicu ili trojicu raspoloženih igrača misli li napraviti nešto u ovoj utakmici.
Početak utakmice bio je tvrd i ni jedna ekipa nije mogla napraviti neku veću razliku, no već onda bilo je jasno da je velika prednost Bostona puno širi izbor igrača koji mogu nešto napraviti.

Porzingis šokirao Mavse

Sredinom prve četvrtine, kod egal rezultata, umjesto Ala Horforda ušao je Kristaps Porzingis i taj potez trenera Bostona pokazao se ključnim. Latvijac je svoju dionicu odigrao fantastično. Dvije blokade, tri skoka i 11 poena donijeli su Bostonu +17 (37:20) na kraju prve četvrtine.

Početak druge četvrtine bio je samo nastavak prvih 12 minuta. Porzingis je nastavio igrati jednu od svojih najboljih utakmica u NBA ligi, priključio mu se fantastični Brown i Celticsi nisu osjetili nešto lošiji dan Jaysona Tatuma. Četiri minute prije kraja prvog poluvremena izgledalo je da su se Mavsi posve raspali.

U serijama su gubili lopte, Porzingis je nastavio blokirati, Brown zabijati i četiri minute prije kraja prvog poluvremena Boston je bio na +29 (58:29). Jedina svijetla tačka kod Dallasa bio je Luka Dončić sa 17 poena u prve dvije četvrtine, dok je Porzingis u tom periodu igre ubacio čak 18.

Do kraja prvog poluvremena Dallas je smanjio na 42:63, a početkom treće dionice Boston je upao u crnu rupu i velikom serijom Mavsi su stigli na samo -8 ( 64:72). Ipak, Boston je uspio izdržati taj nalet i velikom serijom se uspio vratiti na preko 20 poena razlike. Tu je utakmica bila gotova.

U zadnjoj četvrtini Boston je došao opet do +25 i tu je bio kraj svih nadanja gostujuće ekipe.