Bronzom u Lisabonu Larisa Cerić na korak do Rija

larisa ceric nagrada

Najbolja sportašica Bosne i Hercegovine, džudistkinja Larisa Cerić, na dobrom je putu da održi normu za nastup na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru naredne godine.

Cerić je već ispunila normu za nastup na najvećem sportskom takmičenju, ali bodovni saldo mora održavati nastupima na kvalifikacionim turnirima do maja 2016. godine, kada kvalifikacijski ciklus završava.

Proteklog vikenda u Lisabonu održan je “Evropa open”, jedan od kvalifikacionih turnira na kojem su evropske džudistkinje prikupljale bodove za olimpijadu, a Cerić je ponovo ispunila očekivanja te osvojila bronzanu medalju.

larisa ceric

Trofejna bh. reprezentativka u odličnoj je formi i uvjerena je da će braniti boje BiH u dalekom Brazilu zajedno s bh. olimpijcima koji su normu već postigli, atletičarom Amelom Tukom i bacačem kugle Hamzom Alićem.

– U protekla dva vikenda sam nastupila na kvalifikacionim turnirima u Taškentu, gdje sam zaustavljena u drugom kolu od aktuelne prvakinje svijeta, Kineskinje Yu Song, te u Lisabonu gdje sam uspjela da dođem do bronze nakon tri teške borbe. Novim bodovima sam se učvrstila na olimpijskoj rang listi. Trenutno zauzimam 13 mjesto, a želja mi je da se do kraja kvalifikacija plasiram među prvih osam džudistkinja svijeta koje imaju pravo nastupa na olimpijadi – izjavila je Cerić na konferenciji za medije.

Do kraja mjeseca nastupit će na turnirima u Abu Dhabiju i Parizu, na kojima želi osvojiti nove bodove i potvrditi status olimpijke.

– Gotovo svakog vikenda me očekuje novi turnir, ali to mi ne predstavlja veliki problem. U odličnoj sam formi, džudo je moj život, uživam u takmičenjima i nikada mi nije problem otići na neko novo takmičenje. Najveći problem u svemu tome su duga putovanja – naglasila je Cerić.

Selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac je dodao da je osim Cerić odličan uspjeh prošlog vikenda ostvario i Harun Sadiković, koji je na evropskom univerzitetskom prvenstvu u Parizu, u kategoriji +100 kg, osvojio srebrenu medalju.

– Sadiković je potvrdio da je veliki borac i sigurno je da se potajno nadamo da će i on biti jedan od kandidata za olimpijske igre. Međutim, on je mlad džudist koji još nastupa u juniorskoj i u kategoriji starijih seniora. Njegova primarna takmičenja su juniorska, a ta takmičenja se preklapaju s kvalifikacionim turnirima za olimpijadu u Brazilu, tako da je teško očekivati da će i on ispuniti normu za Rio 2016 – objasnio je Crnogorac.

Na istom takmičenju svoj prvi veliki međunarodni rezultat u kategoriji do 100 kg postavio je Hadis Ramić, koji se okitio bronzanom medaljom.

Crnogorac se nada da će institucije vlasti ovoga puta imati sluha i finansijski pomoći bh. džudiste, posebno Larisu Cerić, koja uz adekvatnu podršku na olimpijadi može doći do medalje.