Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara večeras na legendarnoj Marakani

rio 2016

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru biće održana večeras na legendarnom brazilskom stadionu “Marakani”.

Sportisti iz 206 zemalja i tim izbjeglica nadmetaće se u 28 sportova, a takmičenja će širom svijeta pratiti milijarde gledalaca.

Pripreme Igara obilježili su skandal u vezi sa dopingovanjem ruskih sportista,
virus zika i pitanja bezbjednosti i infrastrukture u Riju, ali je sada vrijeme da se pažnja pokloni sportskim nadmetanjima.

Ovo su Igre koje pripadaju 31. Olimpijadi, ali su 28. koje će biti održane, pošto zbog rata nije bilo takmičenja 1916. , 1940. i 1944. godine, prenio je Bi-Bi-Si.

Ceremonija otvaranja Igara počinje u jedan čas iza ponoći po srednjoevropskom vremenu, ali su sportska nadmetanja krenula još prije dva dana utakmicama ženskog fudbalskog turnira.

Procjenjuje se da će ceremoniju otvaranja pratiti tri milijarde ljudi. U njoj će učestvovati 300 plesača, 5.000 volontera i biće upotrijebljeno 12.000 kostima, a spektakl je pripreman punih pet godina.

Na Igrama će učestvovati 10.500 sportista iz rekordnih 207 timova, uključujući Izbjeglički olimpijski tim, a prvi put nastupaju samoproglašeno Kosovo i Južni Sudan.

Najveći pojedinačni tim imaju SAD sa 554 sportista, a najmanji južnopacifička država Tuvalu, čiji je jedini predstavnik Etimoni Timuani, trkač na 100 metara.

Najmlađa učesnica je plivačica iz Nepala Gaurika Sing, koja ima samo 13 godina.