Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cerić: Medalja rezultat kontinuiranog rada

ceric

Najbolja bosanskohercegovačka džudistkinja Larisa Cerić prije dva dana osvojila je srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu Open kategorije, održanom u Marakešu u Maroku.

Nakon što je u prvom kolu bila slobodna, Cerić je u drugom savladala Snyman Unele iz Južne Afrike, treće kolo je prošla pobjedom nad Kubankom Aguilar Ellannis, a u polufinalnom meču bila je bolja od Holanđanke Sevelkouls Tessie.

Finalni meč je izgubila od prve nositeljice Svjetske ranking liste Asahina Sarah iz Japana, koja je od Larise teža 50 kilograma.

Cerić je danas u Sarajevu na pres-konferenciji izjavila nakon velikog podviga da je zadovoljna dosadašnjim dijelom sezone, a pogotovo velikom medaljom koja joj je kako je istakla trebala da upotpuni kolekciju s velikih takmičenja.

– Imam već dvije evropske medalje za seniore i ovo je prva svjetska. Jako sam ponosna. U Maroko sam išla s namjerom da uzmem medalju, ona nije slučajnost nego rezultat kontinuiranog rada. Moja karijera traje od juniorskih dana do mlađih seniorskih i evo sada sam u nekim najboljim godinama – poručila je Cerić.

Što se tiče takmičenja, objasnila je da je dobro obavila sve borbe, ali Japanka u finalu je bila mnogo dominantnija od nje i odnijela čistu pobjedu.

– Bilo je teška borba, osim što je teža od mene, imala je izvanredno kretanje i tehnički je u neku ruku čak i bolja od mene. Na kraju nisam mogla ništa, bacila me i uhvatila u zahvat. Realna sam i nisam mogla puno pružiti u finalu – govori Cerić.

Njen trener Branislav Crnogorac pojasnio je da je Open kategorija takmičenje gdje učestvuju sportisti kod žena iznad 70 kilograma, a kod muškaraca sportaši znad 90 kilograma.

– To prvenstvo se u suštini održava da bi se u konačnici došlo do najboljeg muškarca i žene kada je u pitanju džudo. Važno je naglasiti da je ovo što je Larisa postigla najveći rezultat u konkurenciji svih sportova od nezavisnosti BiH. Znamo da je Amel Tuka bio treći na svijetu, ali sada je Larisa druga i tu uopšte nema dileme ko je za bh. sport iznjedrio najbolji rezultat – zaključio je Crnogorac.