Ostali sportovi

Judo

Cerić, Sadiković i Zadro bh. predstavnici na SP u Tokiju

22/08/2019

Najbolja bh. judašica u kategoriji više od 78 kg nalazi su najužem krugu favorita za osvajanje medalje u konkurenciji 42 prijavljene takmičarke

Na predstojećem Svjetskom prvenstvu u judou, koje će se od 25. do 31. augusta održati u Tokiju, boje Bosne i Hercegovine će braniti Larisa Cerić, Petar Zadro i Harun Sadiković.

Najbolja bh. judašica u kategoriji više od 78 kg nalazi su najužem krugu favorita za osvajanje medalje u konkurenciji 42 prijavljene takmičarke.

Na svjetskoj rang listi najboljih judašica svijeta Cerić je rangirana na visokom trećem mjestu u svojoj kategoriji, iza Kubanke Idalys Ortiz i Japanke Sarah Asahina. Na prošlom SP u u Bakuu, 28-godišnja Travničaka, članica JK Nippon iz Sarajeva, osvojila je bronzano odličje.

Član JK Borsa iz Mostara Petar Zadro nastupit će u kategorji do 66 kg u kojoj su prijavljena 92 takmičara, dok će se u najtežoj muškoj kategoriji, više od 100 kg, Harun Sadiković, također član JK Nippon, boriti u konkurenciji 42 prijavljena borca.

Na SP će nastupiti 860 takmičara (519 judaša i 341 judašica) iz 149 zemalja.

Pored borbi za odličja ovogodišenje SP imat će dodatnu olimpijsku notu jer će se učesnici boriti i za kvalifikacone bodove za nastup na olimpijskim igrama naredne godine u Tokiju. Istovremeno takmičari će imati priliku da se privikavaju na dvoranu, vremensku razliku i ostale uvjete koji će biti tokom olimpijade.

SP će se održati u dvorani Nippon Budokan, jednom od sportskih simbola 14-milionske prijestonice Japana. U domovini judoa taj sportski hram, koji je imao brojne rekonstrukcije, ugostio je i prvi olimpijski turnir 1964. u Tokiju, kada je judo uvršten u porodicu olimpijskih sportova.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.