Rukomet

Češka odustala zbog zaraženih igrača, Sjeverna Makedonija ide na SP

rukomet_lopta (1)

Nismo željeli ulaziti ni u kakvu nedostojanstvenu situaciju, dodao je direktor reprezentacije Daniel Curda

Rukometna reprezentacija Češke odustala je od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, a njeno mjesto zauzet će Sjeverna Makedonija, objavila je Međunarodna rukometna federacija (IHF).

Češka je na zadnjem testiranju imala 12 zaraženih igrača, a pozitivan test imao je i selektor Jan Filip, te njegov asistent Daniel Kubeš.

“Definitivno smo izgubili nadu u utorak ujutro. Kad smo saznali da vjerovatno imamo trinaest zaraženih igrača, nismo vidjeli svjetlo na kraju tunela,” kazao je Filip, prenosi Hina.

“Otkazivanjem sudjelovanja na prvenstvu donijeli smo vjerovatno najtežu odluku koju je svako od nas donio u vezi s rukometom. Međutim, situacija oko reprezentacije apsolutno je kritična. Nismo željeli ulaziti ni u kakvu nedostojanstvenu situaciju “, dodao je direktor reprezentacije Daniel Curda.

Prema Pravilniku IHF-a vezanom za COVID-19 za Svjetsko prvenstvo, prva zamjena je Sjeverna Makedonija koja će uskočiti u grupu G u kojoj su Švedska, Egipat i Čile.

“Sjeverna Makedonija bila je u pripravnosti kako bi sudjelovala u slučaju da se neka ekipa povuče u bilo kojem trenutku, a nedavno je imala nekoliko trening utakmica,” kazao je jedan od čelnika SP-a Khaled Fathy.

Možda Sjeverna Makedonija neće biti jedina koja će dodatno upasti na SP jer su u problemima i Amerikanci.

Međunarodna rukometna federacija stavila je šest ekipa u pripravnost u slučaju da se povuku druge reprezenzacije, a na njemu su Sjeverna Makedonija, Švicarska, Nizozemska, Crna Gora, Ukrajina i Srbija.

SP počinje u srijedu utakmicom Egipat – Čile.