20 godišnjica smrti velikana

Corbalán: Elegancija igre Mirze Delibašića poput besprijekornog zvuka violine

komemoracija delibasic (1)

Film “Shooting for Mirza” koji je također dio programa posvećenog Mirzi Delibašiću, će biti bit će prikazan početkom naredne godine u istom centru

Dvadeset godina od smrti košarkaške zvijezde bivše Jugoslavije i najboljeg košarkaša kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala, Mirze Delibašića obilježeno je u ponedjeljak 13. decembra u organizaciji Ambasade BiH u Španiji i Centra Sefarad – Izrael.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji Danka Savić kazala je Feni da je to bilo jedno emotivno druženje u čast velikana bh. košarake.

Tim povodom, upriličen je razgovor sa Juanom Antoniom Corbalánom, bivšim košarkašem Real Madrida, autorom knjige “Razgovori sa Mirzom” i njegovim prijateljem, koji je sa puno emocija govorio o Mirzinom nevjerovatnom talentu, ljudskoj veličini i vremenu dok je bio u Madridu.

Ove godine, napunilo se i 40 godina otkako je kao već velika košarkaška zvijezda došao u Španjolsku igrati za Real Madrid, gdje je boravio dvije godine (1981-1983). Delibašić je košarkašku karijeru završio septembra 1984. upravo sa utakmicom između Bosne i Reala iz Madrida, koja je održana u Sarajevu, a kojom se i Real Madrid želio oprostiti od njega.

Juan Antonio Corbalán uporedio je eleganciju s kojom je Mirza Delibašić igrao na terenu sa besprijekornim zvukom violine. Također je istakao da je Delibašić svugdje bio rado dočekivan, dobrodošao. Jednostavno, bio je čovjek kojeg su svi voljeli.

Razgovor sa Corbalánom vodio je direktor Centra Sefarad Miguel de Lucas, inače veliki poštovalac Mirze Delibašića.

Ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić ocijenila je ovom prilikom da Mirza Delibašić nije bio samo vrhunski sportista, bio je primjer sportskog i ljudskog morala i kao takav uzor mladim generacijama.

– Njegova odluka da ne napusti Sarajevo u najtežem periodu opsade i uništavanja i da ostane sa svojim sugrađanimima bila je čin ravan herojstvu i etici junaka antičkih drama. Mirza je, umjesto sigurnosti koja mu se nudila u europskim metropolama, izabrao da rat dočeka kao izbornik reprezentacije BiH – podvukla je Savić.

Prikazan je i kratki video o Mirzi Delibašiću i njegovim uspjesima. Film “Shooting for Mirza” koji je također dio programa posvećenog Mirzi Delibašiću, će biti bit će prikazan početkom naredne godine u istom centru.

Mirza Delibašić je osvojio sve što je igrač u to vrijeme mogao osvojiti – dva puta je bio prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), Kup Jugoslavije osvojio je 1978. godine, s košarkaškim klubom „Bosna“ je bio prvak Evrope 1979., a s reprezentacijom Jugoslavije prvak svijeta 1981. godine. Osvojio je i špansku ligu s Real Madridom, dvije godine kasnije. Svrstan je među 50 najvećih FIBA-inih igrača 1991.godine, a i Euroliga ga je svrstala među 50 najvećih.

Mirza Delibašić rođen je u Tuzli, 9. januara 1954, a umro u Sarajevu 8. decembra 2001. Smatra se jednim od najboljih strijelaca u istoriji evropske košarke. Godine 1991. proglašen je za jednog od 50 najboljih košarkaša FIBA-e (1991), a 2008. za jednu od 50 osoba koje su najviše pridonijeli Euroligi. Uvršten je 2007. u Kuću slavnih FIBA-e.