Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cowboysi i Cardinalsi izbjegli kontroverzu oko himne

dallas

Dvije ekipe američke Nacionalne nogometne lige (NFL) u ponedjeljak su uglavnom uspjeli izbjeći kontroverzu oko nacionalne himne nakon što je predsjednik Donald Trump prije par dana pozvao NFL da otpusti igrače koji odbijaju na dostojanstven način iskazati poštovanje prema državnoj zastavi i nacionalnoj himni.

Igrači Dallas Cowboysa i Arizona Cardinalsa su se, kako pišu agencije, uoči same utakmici odlučili na iskazivanje “jedinstva”.

Cijeli teksaški tim, uključujući i vlasnika Jerryja Jonesa, držao se za ruke i kleknuo na igralište, a potom su ustali i odali počast američkoj himni koju je otpjevala popularna pjevačica Jordin Sparks, pobjednica šeste sezone Američkog idola 2007.

Jones je prethodno saopštio da je ponosan što niko od njegovih igrača nije kleknuo na jedno koljeno pognute glave tokom sviranja himne, dodavši da je razočaran takvim načinom prosvjeda.

Igrači Cowboysa su se primili za ruke u trenutku kada se na igralištu razvila golema zastava i ostali su stajati.

“Prije sviranja nacionalne himne, Dallas Cowboysi i AZ Cardinalsi podijeli su trenutak jedinstva na sportskom borilištu”, objavio je NFL na Twitteru.

Trump je izazvao bijes kada je u subotu rekao da je svaki igrač koji ne poštuje himnu “kučkin sin” i da bi ga trebalo “najuriti”.

“Ne bi li vlasnici klubova trebali, kada netko ne poštuje našu zastavu, reći: ‘Mičite tog kučkinog sina s terena…Otpušten si!’, rekao je Trump u subotu na republikanskom skupu u Alabami.

Američka Nacionalna nogometna liga zbila je potom u nedjelju svoje redove ujedinivši se u odgovoru na tiradu na Twitteru predsjednika Trumpa koji je oštrim i uvredljivim riječima osudio igrače koji su tokom sviranja himne kleknuli prosvjedujući protiv nasilja nad Afroamerikancima, te se založio za njihovo izbacivanje iz timova.

“Pitanje klečanja nema nikakve veze s rasom. Ali ima s poštovanjem prema državi, zastavi i himni. NFL to mora poštovati”, oglasio se danas Trump na Twitteru.

Širom američke lige najmanje je 100 igrača u nedjelju kleknulo pognute glave tokom sviranja himne, ostalo sjediti ili se držalo za ruke s trenerima, osobljem pa čak i s vlasnicima, izražavajući tako solidarnost s pravima onih koje je Trump osudio zbog prosvjeda. No, nisu se svi igrači u nedjelju pridružili prosvjedima, a posebno zapažen istup imao je Alejandro Villanueva, igrač u timu Pittsburg Steelers i američki vojni veteran.

Nakon njegova čina, rekordno su rasprodane majice s njegovim brojem, a njegov suigrač Ben Roethlisberger je izrazio žaljenje što mu se nije pridružio.

“Nisam prošlu noć mogao spavati. Lično, ne vjerujem da je himna ikada prigoda za bilo kakav prosvjed”, kazao je Roethlisberger.

Osudi igrača koji su bojkotovali himnu pridružili su se i američki veterani.

“Imati pravo nešto učiniti ne znači da je to dobro. Može se prosvjedovati na brojne načine, ali sviranje nacionalne himne bi trebao biti trenutak da stanemo zajedno kao ujedinjene države Amerike”, poručio je čelnik Američke lige veterana Denise Rohan.

Neki od slavnih igrača i dalje osuđuju Trumpa, poput Toma Bradyja iz New England Patriotsa i supruga slavne manekenke Gisele Bundchen.

“Mislim da je to samo izazvalo podjelu”, kazao je Brady koji je dodao da Trumpa smatra prijateljem, ali da se oko ovoga s njim ne može složiti.

Američki olimpijski odbor (USOC) se oglasio saopštenjem da igrači NFL-a prosvjeduju jer “vole svoju zemlju, a ne zbog toga što je ne vole” te da “u potpunosti podržava sportaše na samoizražavanje”.

Upozorio je, međutim, sportaše uoči Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu, u Južnoj Koreji, da Međunarodni olimpijski odbor (IOC) brani svaku vrst političkog ili drugog prosvjeda.

Pokret “Klekni” pokrenuo je bivši igrač San Francisca Colin Kaepernick, koji je izazvao podijeljene reakcije 2016. kada nije ustao na himnu, nego je umjesto toga kleknuo u znak protesta protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Ove sezone Kaepernicka nije uzeo niti jedan NFL tim.